Det skal være forbudt at bære enten burka eller niqab i det offentlige rum i Danmark.
Det mener et flertal af befolkningen ifølge en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder. I alt 62 procent ønsker at forbyde burka og niqab, mens 23 procent mener, at det fortsat skal være tilladt at bære de muslimske klædedragter.
Et eventuelt forbud mod burkaer og niqab har med jævne mellemrum præget den politiske debat herhjemme, og om kort tid, når Folketinget er åbnet, vil Dansk Folkeparti for fjerde gang fremsætte et beslutningsforslag, der har til hensigt at forbyde burka og niqab.
Derfor glæder partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, sig over den aktuelle meningsmåling.
- Det er rigtig positivt. Det vidner om, at debatten rykker sig, og det betyder formentlig også, at det smitter af på de andre partier på Christiansborg. Det kan vi i hvert fald håbe, siger Martin Henriksen.
DF klar til at give fængselsstraf
Dansk Folkeparti mener, at burka og niqab er udtryk for et middelalderligt og undertrykkende kvindesyn, som et forbud ifølge partiet vil kunne gøre op med.
Kritikere mener, at et forbud blot vil isolere de kvinder, der i dag bærer burka og niqab, endnu mere fra det danske samfund, men det afviser DF.
- De kan stadig gå ud og handle og hente børn. De skal bare gøre det uden at være dækket fuldstændig til. Og det må de jo selv om. Hvis de gerne vil ud af hjemmet, ind på arbejdsmarkedet, ud og handle og hente børn og så videre. Have et almindeligt liv, siger Martin Henriksen.
Straffen for at overtræde et eventuelt forbud mod burka og niqab bør ifølge Dansk Folkeparti kunne give fængselsstraf, men det er dog ikke noget, som partiet vil foreslå, når det inden længe fremsætter sit beslutningsforslag.
- Hvis det står til Dansk Folkeparti, kan vi sagtens diskutere fængselsstraf, men vi vil ikke skrive ind i forslaget, at det automatisk skal give fængselsstraf, for det kan nogle af de andre partier bruge som et argument for ikke at støtte forslaget, siger Martin Henriksen.
Regeringspartier uenige om forbud
Et burkaforbud er tidligere blevet afvist som værende grundlovsstridigt, men efter at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for nylig har blåstemplet lignende forbud i Frankrig og Belgien kan vejen være banet for et lignende forbud herhjemme.
I Frankrig har man eksempelvis forbudt ansigtsmaskering, herunder burka og niqab, og dermed retter lovgivningen sig ikke mod bestemte religioner. En lignende model kan tages i brug i Danmark, har flere eksperter tidligere vurderet.
Regeringen har endnu ikke taget stilling til det kommende forslag om et burkaforbud fra Dansk Folkeparti.
Mens Liberal Alliance og Konservative er henholdsvis modstander og tilhænger af et forbud, diskuterer man i Venstre fortsat, hvad man egentlig skal mene. Foreløbig er den officielle linje i partiet dog, at man er imod et forbud.
Udlændingeordfører Marcus Knuth (V) er blandt de Venstre-folk, der støtter et forbud. Han har tidligere sagt, at det er et spørgsmål om tid, før Folketinget vedtager en lov, der forbyder at gå med burka og niqab.
- Jeg har længe ment, at det her er en sag, som er i bevægelse. Jeg tror, at flere og flere danskere indser, at der desværre ikke bare er tale om et stykke beklædning, men i stedet alt det, der ligger bagved.
- Kvinden må typisk ikke have et arbejde eller omgås mænd, hun ikke er i direkte familie med. Alle de ting er noget, der næsten umuliggør en integration i det danske samfund. Derfor er det ikke overraskende for mig, at en stor del af danskerne går ind for et forbud, siger Marcus Knuth.
S vil diskutere med regeringen
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fastslog på partiets sommergruppemøde i august, at hun er klar til at ”diskutere” et eventuelt forbud mod burka og niqab med regeringen.
Partiet foreslog tidligere på ugen, at man kan fratage burka- og niqabklædte kvinder retten til kontanthjælp, hvis de nægter at vise deres ansigter og dermed reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Mattias Tesfaye (S), medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget, er ikke overrasket over, at så mange danskere ønsker et forbud.
- Jeg bliver også mega provokeret, når jeg ser en kvinde komme gående i en burka. Ikke så meget af kvinden, men mere hvad det er et udtryk for. Jeg betragter det egentlig som et slags fængsel, siger han.
Socialdemokraterne tøver dog, når det kommer til et decideret forbud.
- Vi er ikke afklaret i forhold til, hvorvidt vi ønsker et generelt burkaforbud, siger han.
- Vi deltager meget gerne i en diskussion af problemets omfang og de juridiske grænser, altså hvornår er man for eksempel i det offentlige rum.
Det vides ikke, præcis hvor mange personer i Danmark, der bærer burka eller niqab.
I 2010 modtog den daværende VK-regering en såkaldt burkarapport, som konkluderede, at mellem 150 og 200 bærer burka eller niqab. Langt størstedelen bærer niqab, og kun ganske få bærer burka, som i modsætning til niqab har et lille net foran øjnene.
Der er ikke siden 2010 lavet nye undersøgelser om antallet af burkaer og niqabber i det danske gadebillede.
Burka og niqab
- •
Niqab er et tørklæde, der kun viser øjnene. Der er to typer niqab.
- •
Den første er en halv niqab, som, ud over øjnene, lader et stykke af panden være udækket.
- •
Den anden er fuld niqab, som dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.
- •
Burka er en ikke-gennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand, båret af mange muslimske kvinder hovedsageligt i Afghanistan. Den er en slags udvidet niqab, der ligeledes dækker øjnene, typisk med et lille netgardin.
- •
Herunder kan du se billeder af henholdvis en niqab og en burka: