Det vil være i strid med menneskerettighederne, hvis flygtninge med midlertidigt beskyttelsesbehov skal vente tre år på familiesammenføring, sådan som regeringen har foreslået.
Det vurderer Institut for Menneskerettigheder.
- Det er vores bedste overbevisning, at Menneskerettighedsdomstolen ikke vil kunne acceptere en treårsregel, siger instituttets direktør, Jonas Christoffersen.
Samme bedømmelse giver Jens Vedsted-Hansen, der er ekspert i folkeret og professor ved Aarhus Universitet.
- Efter min umiddelbare opfattelse vil tre års spærretid for familiesammenføring til personer, der ikke kan tage tilbage til deres oprindelsesland på grund af risiko for overgreb, som udgangspunkt være uforeneligt med den europæiske menneskeretskonvention.
Han understreger, at det bliver afgørende, hvilke muligheder for undtagelse, der vil blive indført.
Som reglerne er nu, kan flygtninge med midlertidigt beskyttelsesbehov først få familien til Danmark efter et år.
Da den ventetid blev indført sidste efterår oplyste daværende justitsminister Mette Frederiksen (S), at det var de strammest mulige regler inden for konventionerne.
Dengang anerkendte Institut for Menneskerettigheder, at reglen var inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser.
Men nu foreslår regeringen altså tre år, en regel, der ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er på kanten af, men inden for konventionerne.
/ritzau/