Flere ansøgere får ja til asyl i Danmark

Flygtningestrømmen fra Syrien betyder, at flere får godkendt asyl i Danmark. Bekymrende, mener V og DF.

- Det er ikke sådan, at vi generelt har oplevet en mere lempelig asylpraksis fra de danske myndigheder, forklarer Helge Nørrung, formand for landets udlændingeretsadvokater. Asylventer Sandholm.

Sandsynligheden for, at asylansøgere får et ja og en opholdstilladelse, er stigende, viser den seneste opgørelse fra Udlændingestyrelsen af den såkaldte anerkendelsesprocent.

I 2011 fik hver tredje asylansøger opholdstilladelse, skriver Jyllands-Posten. Det steg i fjor til 55 procent, og i årets første fire måneder er tallet yderligere krøbet op på 66 procent, svarende til to ud af tre.

Ifølge Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, er der én altoverskyggende årsag til udviklingen: Flygtningestrømmen fra Syrien.

Hver tredje er syrer

I september 2013 ændrede Flygtningenævnet praksis, så syriske flygtninge fra bestemte områder af landet ikke i samme grad som normalt skal kunne bevise, at de er individuelt forfulgte. Det betyder, at de stort set er sikre på at få asyl, skriver avisen.

I årets første fire måneder kom knap hver tredje af de 2140 asylansøgninger fra Syrien, og syrerne er dermed den største gruppe.

I 2013 var det 22 procent af asylansøgerne, der kom fra Syrien, og året før gjaldt det 13 procent.

Advokat: Ikke generelt

- Det er ikke sådan, at vi generelt har oplevet en mere lempelig asylpraksis fra de danske myndigheder, forklarer Helge Nørrung, formand for landets udlændingeretsadvokater, til Jyllands-Posten.

- Hvis du tager flygtninge fra for eksempel Iran eller Afrika, hvor der ikke er sket ændringer i forholdene i landene, så er det lige så svært at få asyl, som det hele tiden har været, fortsætter han.

Dansk Folkeparti og Venstre er dog bekymrede for udviklingen, og Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, vil derfor stille spørgsmål til regeringen om det stigende antal opholdstilladelser.

I 2012 fik 2583 personer asyl i Danmark. Året efter var antallet steget til 3840 personer, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/