Finansminister i opgør med kommunerne: Hjort smækker kassen i

Penge til at dække kommunernes asyludgifter kommer tidligst til sommer. Regeringen beskyldes for aftalebrud.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at forhandle økonomi med kommunerne før til sommer. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Regeringen og kommunerne er i åbent opgør om udgifter til flygtninge.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at bevilge flere penge til kommunerne før tidligst til sommer, og det får kommunernes formand, Claus Hjorts partifælle Martin Damm (V), til at anklage ministeren for at løbe fra en klar aftale.

Opgøret skyldes, at finansministeren ikke vil indlede forhandlinger med kommunerne om at afsætte flere penge til at dække kommunernes udgifter til at håndtere et stigende antal asylansøgere.

- Vi forhandler ikke økonomi flere gange om året, siger Claus Hjort Frederiksen til DR Nyheder.

Finansministeren slår dermed fast, at der først til sommer skal forhandles om en ny kommuneaftale, når den nuværende aftale om kommunernes økonomi fra i sommer har løbet i et år.

Den melding kritiseres i skarpe vendinger af KL-formand Martin Damm, som erklærer sig ”meget skuffet” over finansministeren.

Martin Damm henviser netop til kommuneaftalen fra i sommer. KL og regeringen lavede i september en opfølgning på den aftale, hvor parterne indføjede en passus om, at man på integrationsområdet vil lave et økonomisk ”eftersyn” senest i januar 2016.

- Vi går da ud fra, at når vi laver en aftale, så står vi ved den. Det med, at man ikke kan lave økonomiforhandlinger på andre tidspunkter, passer jo ikke. Forrige år, da der kom flere flygtninge til kommunerne, der lavede vi netop en forhandling i januar, som udløste nogle penge til kommunerne. For vi skal jo bruge pengene nu - ikke først senere i år, siger Martin Damm.

KL vurderer, at landets 98 kommuner mangler mellem to og tre milliarder kroner for at løfte opgaven med at modtage de mange tusinde asylansøgere.

KL-formand Martin Damm (V). (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Martin Damm forudser besparelser på skoler, ældre og anden velfærd, når regeringen nu smækker kassen i.

- Der er allerede kommuner, der har måttet træffe beslutninger, hvor de har justeret servicen for at få råd til integrationsopgaven. Flygtningene vælter ud i kommunerne netop nu og vil gøre det hele det næste år. Derfor kan man ikke bare gemme sig og tro, at det går væk igen, siger Martin Damm.

- Vi mangler penge, og vi skal have flere penge, fordi omkostningerne stiger helt vildt.

- Forudsætningerne for vores økonomiaftale fra i sommer er jo fuldstændig væk nu, siger Martin Damm.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen understreger, at han fortsat vil tale økonomi og andre emner med kommunerne i januar 2016 – det får han blandt andet mulighed for, når KL i dag og i morgen afholder ”Kommunaløkonomisk Forum 2016”i Aalborg – men der bliver ingen forhandlinger.

- Nu sætter vi os sammen og kigger på det og kigger på tallene. Men det er ikke sådan, at vi laver økonomiforhandlinger flere gange om året, siger Claus Hjort Frederiksen

Kommunerne mener, at de har et efterslæb på to-tre milliarder, som de gerne vil have dig til at hjælpe med at betale?

- Jamen, det er klart, at der er store udfordringer med de mange asylsøgere, der kommer. Men lige præcis det med efterslæbet – nu har jeg jo været finansminister i nogle år – det har de jo, hvad enten det er udlændinge eller andre. Så det er sådan en fast retorik, kommunerne har, siger finansministeren.

Den bemærkning giver KL-formand Martin Damm ikke meget for.

- Den her opgave er så stor, at det må være åbenlyst for enhver, at den kræver nogle ressourcer. Og at vi altid skulle kræve flere penge kan altså ikke bruges i denne sag og heller ikke tidligere. Man skal lige huske på, at kommunerne i de seneste fem år har måttet skære 11 milliarder kroner og 25.000 ansatte væk, mens staten i samme periode har fået flere penge. Så at det skulle være os, der står og råber på penge, der skulle man lige se i spejlet og tænke over, hvem der i grunden har haft vækst i det offentlige forbrug. Det er i hvert fald ikke kommunerne.

https://www.facebook.com/drpolitik/posts/1545364195778060