Skats fejlagtige ejendomsvurderinger rammer ejere af billige huse langt hårdere end andre husejere.
Det er nemlig ejerne af de billige ejendomme, der i gennemsnit har fået alt for høje ejendomsvurderinger og dermed betalt for meget i skat, mens ejere af dyre huse i gennemsnit er sluppet billigere.
Det viser en gennemgang af samtlige cirka 12.000 frie hushandler i andet halvår af 2011, som dr.dk har foretaget.
Af gennemgangen fremgår det, at næsten ni ud af ti huse, der er solgt til en pris på mindre end en halv million kroner, er vurderet for højt af Skat.
De er i gennemsnit vurderet til at være 37 procent mere værd, end det beløb, som de er solgt for.
Samtidig viser gennemgangen, at ejere af boliger, der har kostet over 2,5 millioner kroner, er sluppet billigere i skat. Otte ud af ti boliger i den prisklasse er således vurderet 28 procent for lavt i gennemsnit.
Skat tavs om nye tal
Dr.dk's gennemgang kommer efter, at Rigsrevisionen i august kom med en skarp kritik af Skats ejendomsvurderinger, der for en stor dels vedkommende ramte forkert, og det er tallene bag denne kritik, som dr.dk har fået aktindsigt i.
Skat har efter Rigsrevisionens kritik gennemgået de cirka 12.000 handler, som analysen bygger på. Her har man fundet, at 2.760 handler ikke er reelt frie og derfor ikke bør indgå. Dr.dk har forsøgt at få svar på, hvilke handler Skat ikke mener bør indgå i tallene.
Skat ønsker dog ikke at give aktindsigt, og derfor skal analysen læses med dette forbehold.
Omvendt Robin Hood
Konklusionen kommer ikke bag på eksperter. Forelagt forbeholdet vurderer kilder, dr.dk har talt med, at analysen er korrekt.
Som Torben Bagge, ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet og partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, siger:
- Det er omvendt Robin Hood. Dem, der har fået en for lav vurdering, kan slå sig på lårene og grine. Skatteministeren har til og med lovet, at ejendomsvurderingerne er fredet ind til 2016, så dem, der har fået en lav vurdering, kan nyde godt af det mange år endnu.
- Til gengæld er dem, der har fået alt for høje vurderinger typisk mennesker, der har billige boliger. Det er formentlig også dem, der ikke har flest økonomiske ressourcer og måske også folk, der ikke klager over vurderingerne, siger han.
Ordblind anede ikke uråd
En af dem er 41-årige Arne Kristensen fra Billund. Han bor med sin 16-årige søn i et hus på landet. Huset er blevet vurderet til en million kroner, hvilket er cirka 150.000 kroner for højt.
- Jeg er ordblind og anede ikke, at Skat havde vurderet mit hus for højt, siger Arne Kristensen, der nu overvejer at klage over vurderingen.
Arnes historie er ret typisk. Faktisk er det 66 procent af husene i kategorien 0,5-1 million kroner, der er vurderet for højt.
Ejendomsmæglere kender problemet
Hos Dansk Ejendomsmæglerforening kommer det da heller ikke bag på formanden, Torben Strøm, der er ejendomsmægler i Haderslev.
- Når jeg ser på markedet, så må jeg sige, at konklusionen på undersøgelsen her ikke overrasker mig. Des billigere bolig, des længere fra den offentlige vurdering sælges den. Det samme gør sig gældende for de dyre villaer, siger Torben Strøm.
Blandt de dyre villaer er Skats fejlvurdering dog vendt til boligejernes fordel, påpeger han.
Ikke alle får skattesmæk
Skatteadvokat og partner Allan Højbak fra Advodan i Aalborg er vant til at tage sig af klager over ejendomsvurderinger. Men det er sjældent dem, der er vurderet for lavt, der klager.
- Jeg kan godt genkende analysen her. Det er de billigste boliger, der får for høje vurderinger fra Skat. Man kan ikke dermed konkludere, at alle dem, der har fået for høje vurderinger i 2011, betaler alt for meget i Skat," forklarer Allan Højbak med henvisning til blandt andet skatteloftet på ejendomsværdiskatten fra 2002.
- Men en del af dem gør. Ifølge Rigsrevisionen er det cirka en femtedel af alle parcelhusejere, der betalte ejendomsskat ud fra den aktuelle grundværdi i 2012, og som derfor i mange tilfælde kan have betalt for meget i ejendomsskat.
Det er blandt andet ved betaling af tinglysningsafgift og grundskyld, at boligejerne risikerer at blive snydt.
Skat bør selv rette henvendelse
Set i lyset af fordelingen af de fejlagtige ejendomsvurderinger mener skatteadvokat Torben Bagge, at Skat bør forpligte sig til at hjælpe de danskere, der har fået for høje vurderinger af deres huse.
- Det er ikke nok, at de har muligheden for at klage, for det er der ikke mange, der gør. Når man nu via dr.dk's analyse kan se, at det er de mindst økonomisk stærke husejere, der rammes, bør Skat rette henvendelse til husejerne og ikke sidde og vente på om de klager, siger Torben Bagge.
På baggrund af Rigsrevisionens kritik fra august har skatteministeren besluttet at nedsætte et uafhængigt ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til et nyt vurderingssystem. Skat har derfor ingen kommentarer til 2011-vurderingerne, meddeler en pressemedarbejder.
Dr.dk har i 14 dage forsøgt at få Skat i tale i forbindelse med researchen til denne artikel. Dr.dk har blandt andet ønsket at opdatere data vedr. ejendomsvurderinger, idet Skat via Kammeradvokaten har gjort opmærksom på, at 2.760 af handlerne der indgår i datasættet ikke er frie handler, men snarere konkursboer og familiesalg, som bør bortsorteres. L�s mere om, hvordan vi gjorde, her.
Skat har to gange givet afslag på aktindsigt i de relevante oplysninger, og har desuden ikke ønsket at kommentere artiklens indhold inden for redaktionens deadline med andet end en kort mail. Skatteministeren udtaler sig ikke, da han er på efterårsferie.