Alternativet angribes af røde partier efter aftale om krigsredegørelse

De legitimerer regeringens lukning af Irak-kommissionen, lyder det. Liberal Alliance får også hug.

Alternativet er som det eneste parti uden for blå blok med i aftalen om en historisk krigsredegørelse. Her er det partileder Uffe Elbæk og freds- og forsvarsordfører René Gade. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Det er skuffende, at Alternativet og Liberal Alliance er med i aftalen om at igangsætte en historisk redegørelse af forløbet omkring Danmarks krigsdeltagelse i Irak, Afghanistan og Kosovo.

Det mener De Radikale, Enhedslisten og Socialdemokraterne, som bebrejder Alternativet og Liberal Alliance for at give køb på ønsket om åbenhed i de tusindvis af dokumenter, som den nedlagte Irak-kommission havde til rådighed.

- Det ærgrer mig især, at Liberal Alliance og Alternativet er gået ind i det her, for vi havde sådan set et flertal for i det mindste at kunne få adgang til de dokumenter fra den nu nedlagte Irak- og Afghanistan-kommission. Det var da et skridt på vejen, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R).

Han henviser til, at et politisk flertal uden om regeringen stod til at vedtage et beslutningsforslag fra Liberal Alliance om at fremlægge dokumenterne fra Irak-kommissionen med undtagelse af de klassificerede dokumenter.

Det forslag har Liberal Alliance dog trukket tilbage efter dagens aftale om en historisk krigsredegørelse.

- Nu får vi så den her halve eller kvarte løsning. Det kan man ikke have noget imod, men det kan aldrig erstatte den fulde løsning, siger Martin Lidegaard, som ønsker at genåbne kommissionen og lade den gøre sit arbejde færdigt.

Martin Lidegaard kritiserer også Alternativet for at gå med i aftalen som det eneste parti udenfor blå blok.

- Jeg undrer mig lidt over, hvad Alternativet laver i det selskab, og hvorfor de ikke vælger at støtte vores andres ønske om at få en fuld belysning af Irak-kommissionen. Det gør man måske også, men så forstår jeg ikke helt, hvorfor man vil kaste legitimitet ind over den her proces, siger Martin Lidegaard.

Enhedslisten: Pinligt

Det bør udelukkende være regeringen, der tager ansvaret for at lukke Irak-kommissionen og den manglende åbenhed i de mange tusinde dokumenter, lyder det.

- Den risiko, Alternativet løber, er, at man indirekte er med til at legitimere, at regeringen ikke går hele vejen. Vi har fokus på én ting, og det er, at Irak- og Afghanistan-kommissionen kan gøre sit arbejde færdigt.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har heller ikke meget til overs for, at Alternativet er en del af det politiske flertal bag den historiske redegørelse.

- Det her er pinligt, og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke fatter noget som helst af Liberal Alliance og Alternativet – de ønskede jo netop som os åbenhed, og det har de givet køb på nu, siger Pernille Skipper.

Hun kalder det ”fint”, at man laver en redegørelse, men kritiserer, at der ikke er fokus på det juridiske og folkeretlige grundlag for Danmarks krigsdeltagelse.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kritiserer på Twitter ligeledes Alternativet:

https://twitter.com/Trinebramsen/status/735477267099451392

Alternativet: Vi er ikke i nogen bestemt blok

Alternativets freds- og forsvarsordfører, René Gade, foretrækker ligesom Radikale og Enhedslisten en genåbning af Irak-kommissionen, men kalder dagens aftale om en historisk redegørelse for ”det næstbedste”.

- Vi ønsker reelt en genåbning af Irak- og Afghanistan-kommissionen, men det kan ikke lade sig gøre med det parlamentariske grundlag, der er lige nu. Så har vi forsøgt at få det næstbedste, og vi har ikke afskrevet os muligheden – tværtimod – for at få en ny Irak-kommission, når muligheden byder sig. Den kæmper vi stadig for, siger René Gade.

René Gade afviser, at Alternativet burde stå udenfor dagens aftale, da den er et skridt i den rigtige retning, men medgiver, at redegørelsens opdrag kunne have været bredere – ikke mindst på den juridiske front.

- Det er ikke så meget hvis politik, men hvilken politik, der bliver ført, som afgør om vi er med. Vi kan se os selv i dele af det her.

- Men vi har fuld respekt for de partier, der ikke er med i aftalen. For vi mangler fuldstændig det juridiske og folkeretlige i det her. Det må vi vente med, til vi får en Irak-kommission, siger René Gade.

Justitsminister Søren Pind stod ellers til at komme i mindretal, men det gør han ikke længere. Er I med til at redde Søren Pind?

- Vi håber på at redde forståelsen hos befolkningen og hos de lande, vi går i krig i, og hos soldaterne og veteranerne. Vi vil bringe så meget frem i lyset som overhovedet muligt. Hvis Søren Pind kan få noget godt ud af det her, så er det fint. Ellers havde han nok heller ikke lavet aftalen.

- Vi ser os ikke i nogen blok, så det har været ret fint at navigere efter, hvad der var det rigtige for os, siger René Gade.