Politikere om handicappet kollega: Er vi så allesammen inhabile?

Folketingspolitikere er strømmet til tasterne, efter at en handicappet lokalpolitiker er blevet udelukket fra handicapforhandlinger i Fredensborg.

Kristian Hegaard er byrådsmedlem på sjette år. Nu er han blevet erklæret inhabil i spørgsmål om en af hans mærkesager - handicappede. (© Kristian Hegaard)

Nok er den 24-årige lokalpolitiker Kristian Hegaard frosset ude af Byrådet i Fredensborg, men på de sociale medier får han en masse virtuel varme.

Støtten kommer, efter at et flertal i Fredensborg Kommune 16. marts smækkede døren for næsen af Kristian Hegaard.

Med stemmerne fem mod to blev han erklæret inhabil i at deltage i forhandlingerne om en stor spareplan på handicapområdet. Årsagen er, at Kristian Hegaard selv er handicappet.

Men det er ikke rimeligt, lyder det nu fra flere Folketingspolitikere.

"Hvad så med skattespørgsmål?"

Hvis man ikke kan få lov til at deltage i en sag om handicapforhold, fordi man er handicappet, så er der mange politikere, der kan komme i klemme, påpeger blandt andre Anna Mee Allerslev (B), som er Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København:

https://twitter.com/annaallerslev/status/582634932205412352

- Det er helt skørt, at Kristian Hegaard er inhabil. Er politikere med anden etnisk baggrund også inhabile, når vi taler integration? spørger hun.

Samme pointe har både Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Brix, og Venstres Jakob Engel-Schmidt:

https://twitter.com/Blixt22/status/582883576154333184

- Kristian Hegaard, støtter din kamp. Hvis du er inhabil, så er vi det alle, når vi vil sætte skatten op eller ned, skriver Liselott Brix.

https://twitter.com/engelschmidt/status/582566053068304384

- Kan forstå, at handicappede politikere er inhabile på handicapområdet. Er politikere med arbejde så inhabile i Beskæftigelsesudvalget? spørger Jakob Engel-Schmidt.

"Særlig økonomisk interesse"

Den unge lokalpolitiker, som har siddet i Fredensborg Byråd i de seneste fem år, er født med en knoglesygdom, der betyder, at han sidder i kørestol og har en hjælper døgnet rundt.

Og det er netop dét faktum, der har fået et flertal i byrådet til at erklære ham inhabil.

Fredensborg Kommune skal nemlig finde besparelser på 20 - 30 millioner kroner, der både omfatter psykiatri og handicap-området, men omkring 800.000 af dem skal findes i den såkaldte BPA ordning(brugerstyret personlig assistance), som kun berører ni borgere i kommunen. Her er Kristian Hegaard en af dem.

Og selvom BPA-ordningen kun er ét punkt på en lang liste, der skal diskuteres, så mener flertallet, at lokalpolitikeren har en "særlig personlig og økonomisk interesse i sagens udfald", hvorfor han nu er erklæret inhabil.

Partiformand er stolt af Kristian

På Facebook uploadede Krisitan Hegaard mandag et billede af en lukket dør ind til byrådssalen og skrev:

- Sidder nu bag døren, mens #dethandlerommennesker i byrådssalen. Øv!.

Det fik hurtigt partifæller til at udtrykke deres utilfredshed med Fredensborg Byråds beslutning.

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, skriver således:

https://twitter.com/oestergaard/status/582620275554062336

- Enhver, der har set ham drive sit hold til sejr i Radikal Ungdoms fodboldturnering, ved, at Kristian Hegaard means business. Stolt af radikale som ham.

Fredensborgs beslutning har også forarget Zenia Stampe (B):

- Det giver ingen mening, og jeg bliver virkelig vred over den åbenlyse diskrimination. Betyder det, at jeg er uegnet til at forhandle om daginstitutioner, fordi jeg selv har børn? Er Bertel Haarder uegnet til at forhandle om højskoler, fordi han er opvokset på en? Vi har brug for de stemmer, der ved, hvad de taler om, skriver hun på Facebook.

Vurderet tre gange tidligere

Kommunikationschefen i Fredensborg Kommune, Thomas Hag, oplyser til DR Nyheder, at byrådets afstemning bygger på en juridisk vurdering, som kommunens jurister har givet.

Tre gange tidligere er der blevet foretaget inhabilitetsvurderinger af Kristian Hegaard, oplyser hovedpersonen selv. Dengang handlede det også om besparelser på handicapområdet, men alle gange blev det vurderet, at der ikke forelå inhabilitet.

Kristian Hegaard har nu klaget over kommunens beslutning til det kommunale tilsyn, men må indtil da sidde udenfor døren, når handicapområdet - hans mærkesag - forhandles.