Situationen på det danske fjernvarmemarked kræver politisk handling, lyder det fra Venstre, efter at det endnu en gang er kommet frem, at der kan være enorme forskelle i størrelsen på varmeregningen hos kunderne.
- For Venstre er det helt afgørende, at fjernvarmesektoren fortsat kommer til at spille en helt central rolle i den grønne omstilling, men at forbrugerne fortsat skal være i stand til at betale for at være tilkoblet et fjernvarmeværk.
- Desuden skal fjernvarme være konkurrencedygtigt i forhold til andre energiformer, siger Lars Christian Lilleholt, energi- og klimapolitisk ordfører for Venstre.
Kæmperegning for grøn energi
Ifølge Jyllands-Posten mandag varierer de årlige varmepriser for et standardhus på 130 kvadratmeter fra 8000 kroner til 37.000 kroner.
Det skyldes blandt andet højere afgift på naturgas, som mange af de decentrale kraftvarmeværker er politisk tvunget til at bruge som brændsel.
- Risikoen er reelt, at fjernvarmeforbrugerne ender med at stå med en kæmpe regning for den grønne omstilling, hvis vi ikke håndterer det her, siger Lars Christian Lilleholt.
Han frygter, at flere forbrugere på grund af de store varmeregninger vil søge væk fra fjernvarmen og dermed gøre det endnu dyrere for de forbrugere, der forbliver trofaste kunder.
- Vi skal have en national løsning for fjernvarmen, siger Lars Christian Lilleholt, som blandt andet ser muligheder i et friere brændselsvalg for fjernvarmeværkerne og omlægning af afgifterne.
Pris vil aldrig blive ens
Han understreger dog, at fjernvarmepriserne aldrig kan blive ens i hele landet.
- Der er lokale forhold, der gør sig gældende - store værker, mindre værker, værker der har få forbrugere eller mange forbrugere og så videre. Men forskellene er blevet for store, siger Lars Christian Lilleholt.
I forbindelse med det seneste energiforlig besluttede politikerne at give 35 barmarksværker frit brændselsvalg, så de ikke længere var tvunget til at anvende naturgas, og det har fået priserne til at falde.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) erkender, at der er for store forskelle på varmepriserne, og at flere decentrale kraftvarmeværker har svært ved at være konkurrencedygtige på prisen.
Ministeren forventer ifølge Jyllands-Posten, at en ny national strategi for området vil være klar i begyndelsen af næste år.
/ritzau/