Når indkøbskurven fyldes nede i supermarkedet, så er det ikke altid nemt at huske, hvordan priserne så ud i går.
Her kan du dagligt følge med i prisændringer på forskellige madvarer, for at se om varerne falder eller stiger i pris.
Henning Otte Hansen er seniorrådgiver ved Københavns Universitet, og ifølge ham gør dyrere madpriser, at vi har færre penge mellem hænderne til andre ting.
For eksempel til at tage på ferie, købe en ny cykel eller en ny computer.
Det giver os simpelthen mindre købekraft, når vores mad bliver dyrere, fordi vi ikke kan undgå at købe mad, fortæller han.
- Vi skal have mælk og rugbrød hver dag, så derfor er der færre penge til at købe andre ting, siger Henning Otte Hansen.
Tip os:
- •
Kender du til priser, der er steget, uden at der findes en god forklaring? Skriv til ahec@dr.dk
Og hvis prisen på eksempelvis korn stiger voldsomt, så smitter det samtidig af på andre varer, fordi korn også kan bruges som foder til dyr.
- Så dyrere korn giver dyrere brød, men det giver også dyrere kød og mælk, fordi grise og køer også skal have mad, siger Henning Otte Hansen.
Den gennemsnitlige dansker bruger cirka ti procent af sit samlede forbrug på at blive mæt.
Men det er ingenting sammenlignet med andre steder i verden, hvor maden fylder meget mere i husholdningsbudgetterne, fortæller Henning Otte Hansen.
I nogle af verdens fattigste lande bruger befolkningen mere end halvdelen af budgettet på mad, og så begynder det at gøre rigtigt ondt, når priserne stiger voldsomt.
Især i byer, hvor befolkningen ikke selv kan dyrke grønt og frugt, er prisstigninger et stort problem.
- Hvis man bor i et fattigt område i en storby i Egypten eller Algeriet, så bruger man næsten hele indkomsten på at købe fødevarer. Med højere priser ramler budgettet, og man har måske ikke længere penge til at købe fødevarer, siger han.
Når priserne drives op på råvarer, så sker der typisk det, at landmændene sætter traktoren op i turbogear.
Så hvis prisen på korn det ene år er tårnhøj, dyrker landmændene typisk et større areal med korn det næste år eller bruger mere gødning, så kornkamrene fyldes helt op til randen.
Når der så efterfølgende sættes flere råvarer til salg på verdensmarkederne, falder priserne typisk igen, fordi udbuddet nu overstiger efterspørgslen, forklarer Henning Otte Hansen.
- Så vi ser aldrig et vedvarende højt prisniveau på fødevarer. For landmændene vil bare producere mere.
Men fordi vores madvarer i dag som regel er på en længere rejse fra jord til bord, og mange mellemmænd og leverandører undervejs skal have en luns, så kan der godt være et solidt efterslæb på at få priserne ned igen.
Mens prisstigninger typisk sker lynhurtigt, så er prisfald som regel meget længere tid om at slå igennem.
- Hvis priserne på korn stiger og falder, så stiger brødet hurtigt, men det er langsommere om at falde igen, fordi der er nogle gode købmænd undervejs, som måske kan formå at holde prisen høj, selvom kornprisen er faldet, siger Henning Otte Hansen.
Den gode nyhed er altså, at fødevarepriserne ifølge Henning Otte Hansen historisk set relativt hurtigt vender tilbage til normalen.
Faktisk har vi i tidligere kriser, som også har været drevet af stigende priser på mad og råvarer, efter noget tid igen set store fald i priserne igen.
Målt over flere år har der ifølge Henning Otte Hansen været tale om flere fald end stigninger i prisen på fødevarer.
Så på den helt lange bane har vi faktisk generelt set oplevet prisfald, som over tid har gjort det billigere at handle ind til dagligdagen, selvom priserne i kortere perioder har været voldsomt oppustet.
Men er priserne først gået rigtigt på himmelflugt, så går der som regel et par år, før vi igen er tilbage ved de madpriser, vi kender, fortæller seniorrådgiveren.
- Vi skal egentlig være glade, fordi vi i dag kan købe bedre og billigere fødevarer fra år til år. Men til gengæld kommer der flere prisudsving og bobler med højere priser, som typisk varer to til fire år, siger Henning Otte Hansen.
Hvis du er interesseret i at følge endnu flere aktuelle priser, kan du blive opdateret ved at klikke på overblikket herunder: