I maj lagde et verdensomspændende cyberangreb virksomheder og hospitaler ned.
Nu er hackere igen på spil og har herhjemme blandt andet angrebet den danske rederigigant Mærsk og Nivea.
Ifølge Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste er der tale om et angreb med såkaldt ransomware, der låser og krypterer virksomhedernes filer og data for derefter at forlange en løsesum.
- Ransomwaren er i stand til automatisk at kryptere offerets filer og efterfølgende afkræve en løsesum i bitcoins. Infektionen kan foregå via email og kan automatisk sprede sig over netværk, lyder det.
Men det tyder ifølge it-eksperter også på, at der ikke blot bliver kidnappet data midlertidigt, men at det, man på lægmandssprog kan betegne som en datatyv, også stjæler data.
Herunder har vi samlet et overblik over nogle af de lande, der er ramt:
Ukraine
Mere end 60 procent af de computere og netværk, der på nuværende tidspunkt er blevet ramt, vurderes at være i Ukraine.
I hovedstaden Kiev holdt hæveautomater op med at virke, da banker blev ramt, og det har også været nødvendigt at overgå til manuel overvågning af de ødelagte atomreaktorer på Tjernobyl.
Landets vicepremierminister har oplyst, at regeringens it-netværk er gået ned. Energiselskaber og en række store virksomheder som Metro og den statslige flyfabrik Antonov er også ramt af cyberangrebet, og it-systemer i lufthavnen i Kiev, supermarkeder og tankstationer er blevet lagt ned.
Rusland:
30 procent af målene vurderes på nuværende tidspunkt at være russiske.
Blandt de ramte mål i Rusland er oliegiganten Rosneft. Flere end 80 virksomheder i Rusland og Ukraine er ramt.
Danmark:
Udover den danske afdeling er Mærsks kontorer i Storbritannien, Colombia, Panama, Venezuela, Japan og Irland også ramt. Det skriver de enkelte kontorer i landene på Twitter.
Også Nivea er ramt.
Pakkevirksomheden TNT skrev i går på sin danske hjemmeside: "Som mange andre virksomheder og institutioner rundt om i verden oplever vi forstyrrelser med nogle af vores systemer inden for TNT-netværket. Vi vurderer situationen og gennemfører afhjælpende foranstaltninger så hurtigt som muligt. Vi beklager ulejligheden for vores kunder." Over for DR Nyheder kunne TNT dog ikke bekræfte tirsdag, at firmaet var ramt af et cyberangreb.
Tyskland:
Tysklands myndighed for it-sikkerhed, BSI, oplyser, at virksomheder i landet også er påvirket af cyberangrebet. De tyske myndigheder bekræfter, at angrebet minder om det såkaldte Wannacry-angreb, der første gang ramte it-systemer i maj.
Den tyske postvirksomhed Deutche Post er blandt andet blevet ramt af angrebet.
USA:
Mindst to hospitaler i Pennsylvania og et it-sundhedssystem i USA meldes ramt af cyberangrebet. Det amerikanske lægemiddelfirma Merck & Co. har oplyst, at dets computernetværk også er blevet ramt.
Den multinationale virksomhed Mondelēz International, der ejer mærker som Oreo og Nabisco og har en afdeling i Danmark, er også blevet angrebet.
Norge:
Mindst én international virksomhed i Norge er ramt af cyberangrebet, oplyser de norske myndigheder. Myndighederne afviser at oplyse navnet på virksomheden.
Sverige:
Heller ikke Sverige har undgået angreb. APM Terminals' afdeling i Gøteborg, der er ejet af Mærsk, er blandt andet blevet ramt.
Frankrig:
Firmaet Saint-Gobain, der producerer materiale til byggebranchen, er blandt de ramte virksomheder.
Storbritannien:
Det globale advokatfirma DLA Piper, der har hovedkontor i London, er også blevet ramt, og deres klienter kan hverken komme i kontakt med firmaet via mail eller fastnettelefoner. Firmaet har kontorer i 40 lande, herunder i Danmark. Det britiske reklamebureau WPP er også blandt de ramte.
Holland:
Containerterminalen Maasvlakte i Rotterdam er blevet lammet af angrebet. I alt skal 17 containerterminaler fra firmaet APM Terminals være nede.
Der er også meldinger om, at Italien, Polen og Rumænien er ramt i angrebet.
Kilder: AFP, Reuters, New York Times, Expressen, Algemeen Dagblaad, virksomhedernes officielle hjemmesider