Nordea gransker sig selv efter den massive Panama-læk, der viser et systematisk samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har oprettet selskaber i skattely for Nordeas kunder.
Omkring 10.000 gange er Nordea nævnt i dokumenterne, og indholdet i lækagen har fået Nordea til helt at afbryde samarbejdet med advokatfirmaet.
Nordeas CEO, Casper von Koskull, er "vred" over, at Nordea Luxembourg har medvirket til at hjælpe kunder der skjuler sig for myndighederne.
Men han mener også, at det store fokus på netop Nordea er overdrevet, forklarede han på et pressemøde i Stockholm i dag:
- Vi er den største bank i regionen. Vi forvalter ni milliarder euro. Og sammenligner man med andre internationale banker, er vi ikke særligt medvirkende. Helt ærligt, så er vores rolle i det her overvurderet, sagde Casper von Koskull.
På pressemødet fortalte Nordea, at banken fortsat samarbejder med firmaer som Mossack Fonseca.
De tre Nordea-chefer slog fast, at offshore-løsninger er et vilkår i den finansielle verden.
- Mossack Fonseca er ikke det eneste selskab, sagde Snorre Storset, der er chef for Nordeas afdeling for formueforvaltning.
Yderligere to eller tre advokatfirmaer hjælper Nordea med offshore-løsninger, for der er ingen vej uden om selskaber i skattlylande for en stor bank, fortalte han på pressemødet.
- Vi har udmærket kendskab til Offshore-industrien. Offshore-strukturer er i mange industrier standard. Vi er nødt til at sørge for, at de følger reglerne og betaler skat, men det er et kæmpe område, som benyttes af alle, som opererer inden for denne industri, forklarer Nordeas øverste chef.
Nordea gjorde meget ud af at forklare, at der kan være mange gode grunde til at sende sin formue til et skattelyland. Ét eksempel er sikkerhed, et andet er "komplicerede virksomhedskonstruktioner".
Og Nordea opfordrer ikke sine kunder til at oprette selskaber i skattely. Der skal være en god forklaring:
- Nordea har kun assisteret sine klienter. Vi har ikke modtaget kommissioner eller taget penge for at oprette selskaber gennem Mossack Fonseca. Men vi er kommet til konklusionen, at vi yderligere skal se på disse strukturer og er ved at gennemgå alle Luxembourg-strukturerne, sagde Snorre Storset.
En undersøgelse af Nordea Luxembourg er sat i gang. Den skal afgøre, om bankrådgivere har overholdt love og etiske regler.
- Vi ser på alle regler. Vi tager dette ekstremt alvorligt. Hvis vi finder noget, som ikke lever op til reguleringer, så tager vi aktion. Og vi vil rapportere det til myndighederne, sagde Casper von Koskull, CEO, på pressemødet.