Nordea blacklister egne aktier efter skattely-ballade

Nordeas etiske fonde stopper for køb af yderligere Nordea-aktier det næste halve år. Det sker efter ballade om skattely.

Stars-fondene har en særlig etisk profil, der tvinger dem til at stoppe for køb af Nordeas egne aktier. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Sagen om de lækkede dokumenter fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca tager en pudsig drejning, efter at Nordens største bank, Nordeas, egne etiske investeringsfonde har vendt Nordea ryggen.

Nordea Invests etiske investeringsforeninger, Stars-fondene, har nemlig sagt stop for alle køb af Nordeas egne aktier, ind til der er kommet styr på bankens rolle i skattely-sagerne.

Nordea er nævnt omkring 10.000 gange i den omfattende lækage, som har vist, at banken har hjulpet hundredvis af kunder med at oprette selskaber i skattely.

De etiske fonde køber aktier op i selskaber, der anses for at være særligt ansvarlige ud fra en række parametre for eksempel miljø, forretningsetik og menneskerettigheder.

Har sagt stop foreløbig

Her er der altså på nuværende tidspunkt så meget tvivl om Nordeas rolle i Panama-sagen, at fondene foreløbig har valgt stoppe yderligere køb i aktien.

- Efter grundig dialog med Nordeas ledelse har ansvarligheds-teamet besluttet, at Stars-fondene ikke skal handle Nordeas aktier. Som bank har vi forståelse for, at Stars-fondene afventer, indtil der foreligger et klart billede af situationen, skriver Martin Kjærsgaard Nielsen, pressechef i Nordea i Danmark i en mail til DR Nyheder.

Nordea kom for nogle uger siden i gevaldigt stormvejr, da det viste sig, at bankens navn er blandt de mest nævnte banker i den ekstremt store mængde dokumenter, der blev lækket fra Mossack Fonseca.

Omfattende skattely-læk

Sagen har rullet det meste af april, efter et internationalt samarbejde mellem medier - i Danmark DR og Politiken - afslørede omfattende brug af skattely i det mellemamerikanske land.

Afsløringerne har blandt andet kostet den islandske statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, posten, da det kom frem, at hans navn optrådte blandt dem, der havde oprettet selskaber uden for skattemyndighedernes søgelys i Panama.

Kan give mening brandingmæssigt

Chefanalytiker hos Morningstar, der leverer analyser af investeringer, Nikolaj Holdt Mikkelsen er overrasket over, at Nordea som sådan tager afstand fra sig selv.

Men etik kan også være drevet af intuitioner, dertil kan der være et element af branding, fortæller han:

- Når det handler om ansvarlige investeringer er der ikke noget entydigt svar.

- De har taget et skridt tilbage og sagt: lad os vente og se, hvad der er op og ned i det her. Nordea har samtidig sat gang i en intern undersøgelse af det, der florerer i medierne. Så det her kan være et udmærket standpunkt, også rent brandingmæssigt kan det være en god ide, siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Det var den svenske avis, SvD Näringsliv, der i går begyndte at skrive om stoppet, som nu også Nordea Danmark bekræfter.