13 primært nordiske og østeuropæiske lande med Danmark i front har udarbejdet en fælles erklæring for at presse EU til at sænke priserne for, hvor meget data skal koste i andre lande.
Det er de såkaldte roamingpriser, som er datatrafik på udenlandske netværk, det drejer sig om.
- Vi giver ikke op. Vi kæmper, siger klima,- energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V), der fredag er til rådsmøde i Bruxelles med netop det punkt på dagsordenen.
Når det til sommer bliver frit for EU-borgere at bruge data på mobilen i alle medlemslande, skal de forskellige landes teleselskaber købe adgang på hinandens netværk.
Det vil sige, at et dansk teleselskab skal betale et spansk teleselskab for den mængde data, som en dansker bruger, mens vedkommende er på ferie i Spanien.
Det kræver, at der skal forhandles nogle fælles priser på plads. Men EU's ministre er uenige om, hvad det skal koste.
Danmark vil gerne have sænket priserne væsentligt i forhold til det, EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd har foreslået.
- Ellers kan konsekvensen være, at priserne (på mobiltelefoni, red.) bliver højere i Danmark. Det må det ikke være med til, siger Lars Christian Lilleholt.
De sydeuropæiske lande, som er populære turistmål, og som borgere fra de nordiske lande ofte besøger, vil gerne have priserne på data op. Derved kan de tjene penge på, at andre landes teleselskaber køber sig adgang.
De 12 lande, der har underskrevet erklæringen sammen med Danmark, er Østrig, Belgien, Estland, Finland, Irland, Letland, Litauen, Holland, Polen, Rumænien, Slovenien og Sverige.
/ritzau/