Omkring 75.000 boligejere kan se frem til at modtage en besked fra skattevæsnet om, at de risikerer et skattesmæk til næste år.
Det skriver Vurderingsstyrelsen, der står for at lave de nye ejendomsvurderinger, i en pressemeddelelse.
Problemet centrerer sig om det, som politikerne har døbt skatterabatten. 1. januar overgik vi nemlig til et nyt boligskattesystem og i forbindelse med det, så var det politisk besluttet, at boligejerne ikke måtte stige i skat.
Hvis boligejeren alligevel stod til at stige, så ville de få en skatterabat på den fulde skattestigning.
Altså ville ejeren for eksempel få en rabat på 10.000 kroner, hvis den samlede boligskat – ejendomsværdiskat og grundskyld lagt sammen - stod til at stige fra 30.000 kroner til 40.000 kroner i 2024.
DR Nyheder kunne dog afsløre, at skatterabatten ikke virkede efter hensigten, da boligejerne i november fik deres forskudsopgørelser.
Herunder kan du se, hvorfor boligejere risikerer at få et skattesmæk:
It-systemet var nemlig ikke i stand til at regne den korrekte skat ud, hvis den ene skattesats stod til at stige, og den anden stod til at falde.
Med andre ord: Hvis grundskylden stod til at stige med 5.000 kroner, mens ejendomsværdiskatten tilsvarende stod til at falde med 10.000 kroner, så ville boligejerne få en skatterabat på 5.000 kroner, selv om deres skat faktisk i forvejen stod til at falde.
Forstår forvirringen
Det betyder, at de kommer til at betale for lidt i boligskat i 2024 og i 2025, og derfor risikerer de et skattesmæk, når de får deres årsopgørelse.
I november spurgte vi Vurderingsstyrelsen om, hvor mange der var ramt af problemet uden at få svar.
Nu sætter Vurderingsstyrelsen så tal, hvor mange der som minimum er ramt.
For omkring 75.000 boligejere har i 2024 fået en rabat, som er mindst 5.000 kroner for høj, og de bliver nu kontaktet.
Der er dog betydeligt flere end de 75.000, der får en for stor skatterabat – den vil dog i de fleste tilfælde være 'af et mindre økonomisk omfang'
Problemstillingen kommer også til at ramme boligejerne på forskudsopgørelsen for 2025. Først i 2026 er det planen, at skatterabatten kommer til at virke efter hensigten.
- Jeg forstår godt, at det kan være forvirrende, når skatterabatten først bliver regnet på tværs af boligskatterne i forbindelse med årsopgørelsen. Det er planen, at den skal regnes på tværs allerede på forskudsopgørelsen 2026.
- Indtil den løsning er klar, gør vi vores bedste for at informere de borgere, der er berørt af problemstillingen, siger underdirektør Hanne Michaelsen i pressemeddelelsen.
Hvis du bliver ramt af problemstillingen, så kan du faktisk undgå et skattesmæk. Hvis du som boligejer er tilmeldt indefrysningslån, så får du automatisk et tillægslån, som dækker den manglende boligskat.
Lånet er dog med renter ligesom øvrige indefrysningslån, og man kan selv på sin forskudsopgørelse på skat.dk fravælge eller tilvælge indefrysningslånet.
Der er også mulighed for at lave en indbetaling allerede nu, så man undgår eller mindsker en eventuel restskat. Det bliver borgerne vejledt om i de breve, der sendes ud nu, skriver styrelsen.