Selvom medarbejder-ejede virksomheder er en god ide for både virksomhedens økonomi og for de ansatte, er idéen aldrig slået an herhjemme.
I medarbejder-ejede virksomheder ejer medarbejderne enten helt eller delvist deres arbejdsplads, og de findes især i Syd-europa og i USA.
I en rapport slår FN's internationale arbejdstager-organisation ILO fast, at medarbejder-ejede virksomheder betaler lønninger, som er bedre end gennemsnittet. De er ikke så hurtige på aftrækkeren, når der skal fyres medarbejdere i nedgangstider og så er medarbejdernes produktivitet også større end i almindelige virksomheder.
Investorer holder sig væk
Selvom fordelene er veldokumenterede, siger ILO-rapporten også, at antallet af medarbejder-ejede virksomheder er lille. Og ifølge ILO skyldes det blandt andet, at pensionsselskaber og kapitalfonde ikke er så villige til at skyde penge i medarbejder-ejede virksomheder. Og derfor har de sværere ved at låne penge til at vokse for.
Eneste store medarbejder-ejede virksomhed i Danmark er virksomheden Unimerco i Sunds ved Herning i Midtjylland. Og direktør Kenneth Iversen mener, at det er skattelovgivningen, der først og fremmest står i vejen for flere medarbejder-ejede virksomheder.
Ifølge Kenneth Iversen er det stort set umuligt for medarbejderne at overtage en væsentlig del af en virksomhed i dag, fordi der kun er bundet en skattefordel i halen på et ganske lille antal medarbejderaktier. 411 ansatte ejer 75 procent af virksomheden. Typisk har hver medarbejder værdier for en til halvanden million kroner.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532f3d08a11f9d13d0d4b53f