Den sidste store overenskomst er i hus: 25 kroner skal bremse social dumping

Det nye tillæg er målrettet nyankomne udenlandske medarbejdere.

Byggeriets overenskomst er typisk en af de sværeste at forhandle hjem. (Foto: © Anne Bæk, Ritzau Scanpix)

25 kroner i timen.

Så stort er det nye løntillæg, som er målrettet lavtlønnede udenlandske medarbejdere, der bliver ansat i byggeriet i Danmark.

Det er et af punkterne i den nye overenskomst for byggeri og anlæg, som i dag er blevet indgået mellem fagforeningen 3F og Dansk Industri.

Omkring 80.000 ansatte arbejder efter vilkår aftalt i byggeriets overenskomst. Og i alt sætter den rammerne for godt 165.000 ansatte i bygge- og anlægssektoren.

Værn mod social dumping

Derfor fagforeningerne i stigende grad været bekymrede for, om de udenlandske ansatte med tiden får alle opgaverne, men med ringe løn og vilkår – noget, der også kaldes social dumping.

- Udfordringerne med social dumping er særdeles udbredt i vores brancher. Derfor har vi også prioriteret at mindske gabet mellem den løn, som udenlandske kolleger spises af med, og det sædvanlige lønniveau, siger Claus von Elling, formand for Byggegruppen i 3F.

Niels Grøn fra DI og Claus von Elling fra 3F havde forhandlet uafbrudt i mere end et døgn, sagde de, da de præsenterede aftalen.

Tillægget på de op til 25 kroner i timen skal betales til udlændinge i de første fire måneder, de arbejder i byggeriet i Danmark.

Hvis de ikke på det tidspunkt har fået tilbudt en "passende bolig" af deres arbejdsgiver, kan tillægget blive forlænget i op til 12 måneder, fremgår det af aftalen.

- Vi har fundet en måde at pinpointe det problem, vi har haft med den udenlandske arbejdskraft i Danmark, som vi kan se ikke bliver behandlet, som man skal behandles. Det forventer vi os rigtig meget af, siger Claus von Elling.

Også arbejdsgiverne i byggeriet ser tillægget som en ansvarlig og afbalanceret løsning, siger Niels Grøn, vicedirektør i Dansk Industri.

- Boligtillægget er en atypisk måde at løse en velkendt udfordring på, men det er en god løsning. Det er skræddersyet til målgruppen, for det sikrer udenlandske medarbejdere rimelige økonomiske rammer under deres ophold i Danmark, siger Niels Grøn.

Løft til mindsteløn og pension

Ud over det nye tillæg indeholder aftalen lønstigninger i mindstelønnen for sektoren. Den stiger med 4,50 kroner i timen både i år og i 2024.

De ansatte får også et løft i pensionen på to procent fra arbejdsgiveren og kan reducere deres eget pensionsbidrag i samme størrelsesorden. Dermed får de mere ud i løn her og nu.

Det afspejler de lønstigninger der sidste måned blev aftalt i industriens overenskomst.

Desuden får medarbejderne i byggeriet 1,8 procent mere i den såkaldte fritvalgsordning, som bliver omdøbt til "Særlig lønopsparing".

Det er til gengæld lidt lavere end i de andre overenskomster, hvor løftet har været på to procent.

Penge fra de velstillede

Forskellen skyldes blandt andet, at nogle af pengene skal gå til boligtillægget, fortæller Claus von Elling.

- Vi har betalt lidt for det. Men det er et mandat, som vi har fået af vores forhandlingsudvalg, som vi også havde i 2020. De var faktisk klar til at flytte midlerne fra de velstillede til de lidt mindre velstillede, og jeg synes, den pris, vi har fået, har en meget fin balance, konkluderer 3F-byggeformanden.

Udenlandske medarbejdere som rumænske Alexandru Costin har oplevet at få mindre i løn end deres danske kolleger.

Aftalen betyder samlet set, at lønnen stiger med cirka 10,4 procent over de næste to år for en byggearbejder på mindsteløn.

Dermed står den til at reparere en stor del af den tabte købekraft, som er skabt af de høje prisstigninger sidste år og de kommende to år.

I sidste ende afhænger det dog i høj grad af de efterfølgende forhandlinger ude på hver enkelt arbejdsplads, da de fleste i byggebranchen får den egentlige løn fastlagt gennem lokale forhandlinger.

Har ofte stemt 'nej'

Byggeriets overenskomst har ofte været svær at forhandle, blandt andet på grund af spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft.

De seneste gange har parterne måttet få hjælp af forligsmanden for at komme i mål med en aftale.

Overenskomsten er den tredje og sidste af de store på det private område i år efter industrien og transporten.

Endnu mangler nogle områder at falde på plads, for eksempel rengøringssektoren og fødevareindustrien.

Derefter skal aftalerne godkendes af fagforeningernes medlemmer ved en urafstemning, før de træder i kraft. Den ventes at finde sted i april.

Vil du høre mere om overenskomster? Så tag vores quiz eller se vores explainer herunder: