Datatilsynet kigger på pikant dansk dating-læk

Danske studerendes læk af 70.000 menneskers data fra datingsitet OK Cupid, fanger nu Datatilsynets interesse.

Data om 70.000 OKCupid-brugere røg i sidste uge ud på nettet. Nu kigger Datatilsynet nærmere på sagen.

Sagen om den danske studerende, der i sidste uge lækkede data om 70.000 brugere af datingsitet OKCupid, bliver nu en sag, som Datatilsynet vil kigge nærmere på.

Tilsynet oplyser overfor DR, at det netop nu overvejes, om det af egen drift skal iværksætte en undersøgelse af forløbet omkring det kæmpestore læk af data fra datingsitet.

Den danske studerende, EK, stod som hovedforfatter på en rapport, der i sidste uge blev offentliggjort på netstedet The Open Science Framework. Medforfatteren var en studerende fra Aalborg Universitet.

Skrællet - ikke hacket

Rapporten rummede data om de 70.000 brugere - herunder hundredevis af danskere - der var skrællet fra det amerikanske datingsite OKCupid.

Den internationale dimension betyder, at historien siden sidste uge har rullet i adskillige internationale medier.

De mange data stammer dog ikke fra et hackerangreb mod OKCupid, men derimod fra en teknik, der kaldes scraping, hvor tilgængelige oplysninger tappes fra datingtjenesten og lægges ud i en ny database.

I dette tilfælde lå data i filer, der fulgte med rapporten.

De 70.000 brugere optrådte under brugernavn, ikke deres rigtige navn. Men datasættet rummede også oplysninger om alder, lokalitet, seksuelle præferencer og meget andet, der tilsammen ville kunne identificere nogle af brugerne.

Brøl af kritik

Offentliggørelsen udløste et brøl af kritik for manglende etik, og den aarhusianske studerende forsvarede sig på sociale medier med, at data jo allerede var offentligt via søgninger på OKCupid.

OKCupid var dog selv af en anden mening. En talsmand for datingsitet har udtalte forleden til britiske medier, at datastøvsugningen er i strid med netstedets brugerbetingelser, og at det overvejes, om der skal tages retslige skridt mod den studerende.

Samtidig fik OKCupid rapporten fjernet fra The Open Science Framework, hvor den oprindeligt var publiceret. Den studerende, EK, har siden selv sat lås på filerne med de mange data, og ville fredag ikke udtale sig yderligere om sagen til DR.

Også Aarhus Universitet, hvor den studerende har sin daglige gang, tog kraftigt afstand fra offentliggørelsen, og pointerede, at den var sket i fritiden og ikke havde noget med Aarhus Universitet at gøre.