De fleste har hørt om og set billeder fra ’smatten’ på Roskilde, og hvis man er hardcore festivalgæst, har man helt sikkert oplevet både mudder og store vandpytter men også tørke og støv.
Teltpladsen åbner på lørdag, og der bliver stensikkert rift om de gode teltpladser. DMI lover regn på lørdag, men sol fra tirsdag-onsdag; det vil sige dansk sommer.
Det rådgivende ingeniørfirma NIRAS har igen i år sammen med Roskilde Festival lavet et kort, der viser, hvor der er risiko for, at vandet løber hen, hvis der kommer meget regn eller fx et skybrud. Klik på kortet øverst i artiklen og se det i stort format. De blå plamager afslører potentielle mudderpøler.
Mudderkortet baserer sig i år på nye højdedata, der er indsamlet med laserscanning fra fly, Roskilde Festivals eget kort over festivalpladsen og NIRAS’ egne Bluespot-data, der viser områder med stor risiko for oversvømmelse, så man kan se på kortet, hvor vandet vil samle sig.
Trofast festivalgæst har lavet kortet
Teresa Albeck Japsen fra NIRAS har lavet mudderkortet, og hun er selv trofast gæst på Roskilde. Hun startede med at lave kortet, fordi hun havde hørt om sine venners ret uheldige oplevelser fra fx regnåret i 2007, hvor hendes veninde havde en decideret flod løbende gennem sin lejr.
- Fra begyndelsen lavede jeg kun kortet med højdekurver til mine venner fra geografi-studiet på Københavns Universitet, men i takt med at flere og flere fik interesse for det, gav det mening at bruge noget andet til at visualisere problemområderne, forklarer Teresa Albeck Japsen til DR Viden.
Og der er bluespot-data genialt, fordi det meget tydeligt viser lave områder, uden at man behøver en forhåndsviden om geodata, siger hun.
Har et hemmeligt sted i baghånden, hvis …
Teresa Albeck Japsen og hendes venner vælger selv at bo i midten af eller mod nord i campingområde C, hvor der er ret plant, og hvor vandet let kan flyde mod syd på grund af hældningen.
- Et år boede vi i første række i C, lige ved vindmøllen. Det var et helt tørt år, så det var ikke regnen, der var et problem, men derimod tissehegnet, som ret fint kan ses med bluespot-området på kortet, siger Teresa Albeck Japsen.
- Men hvis der er for meget run på i C, har vi et tørt og hemmeligt sted i G, men pt. er min største bekymring regnen lørdag. Jeg har ikke lyst til at sidde i kø i regnvejr i 10 timer og vente på at komme ind på campingpladsen, siger hun.
Festivalpladsen ændrer form år for år
Indretningen af festivalpladsen ændrer sig i øvrigt fra år til år, blandt andet fordi pladsen skal være sikker for festivalgæsterne. Og man dræner også området for at undgå mudder.
Mudderkortet tager ikke højde for dræn, men giver et godt billede af, hvor vandet vil samle sig, hvis der kommer mange mm.