Nye muhammedtegninger giver dansk PEN en dårlig smag i munden

Forfatterorganisationen dansk PEN er alt andet end imponeret af den tegnekonkurrence, som den antiislamistiske organisation American Freedom Defense Initiative stod bag inden terrorangrebet i Texas søndag eftermiddag.

I spidsen for American Freedom Defense Initiative står stifteren Pamela Geller, der ses på billedet her. Hun står også bag den populære blog 'Atlas Shrugs', der er en markant højreorienteret blog i det amerikanske medielandskab. Medstifter af Lars Vilks Komiteen og tidligere medlem af Trykkefrihedsselskabet, Helle Merete Brix har beskrevet Pamella Geller som en person der er "hadefuld" og "aggressiv" i sin retorik. (Foto: © Mike Stone, Scanpix)

To mænd blev søndag aftermiddag dræbt i forbindelse med en udstilling af Muhammed-tegninger i Texas. Mændene blev dræbt af politiet, efter at de angiveligt havde åbnet ild ved en udstilling med tegninger af profeten Muhammed.

Tegningerne var en del af en konkurrence, hvor den bedste karikatur ville indbringe vinderen næsten 67.000 kroner.

Udstillingen og konkurrencen dannede desuden rammen for en anti-islambegivenhed, hvor den kontroversielle hollandske politiker Geert Wilders var hovedtaler.

Bag begivenheden står den amerikanske antiislamistiske organisation American Freedom Defense Initiative, der er en del af et større antiislamistisk internationalt netværk, som også tæller grupper i Danmark såsom SIAD (Stop Islamisme i Danmark).

En begivenhed som præsidenten for den danske gren af den internationale forfatterorganisation, PEN, Per Øhrgaard, ikke har meget til overs for.

- Hvis det er de eneste tegninger, der udstilles, får man allerede en dårlig smag i munden, siger han til DR Kultur.

Handler om at få budskabet ud

I spidsen af American Freedom Defense Initiative står stifteren Pamela Geller, der også er en af nøglepersonerne i de internationale antimuslimske bevægelser.

Ifølge Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme ved Roskilde Universitet, tæller American Freedom Defense Initiative ikke så mange medlemmer. Men de formår alligevel at fylde meget i medierne ved at lave arrangementer som for eksempel udstillingen i Texas.

- De har jo formået at fremprovokere et angreb, og det giver en masse medieomtale. Det er noget, som ekstreme politiske religiøse grupper generelt benytter sig af. Hvis man kan få modstanderen til at reagere med voldsomhed, så sætter man strøm på ens egne politiske budskaber, forklarer han til DR Kultur.

Omtale er målet

Chris Holmsted Larsen siger, at disse ekstreme organisationer er fuldt ud bevidste om, at de provokerer andre grupper. Men de slår netop sig selv op på den røre og provokation, det skaber.

- De har en meget ekstrem opfattelse af, hvad det er for en konflikt, der er mellem vesten og islam. Når der så kommer et modangreb, er det noget, der kan bruges til at bekræfte deres verdensbillede, siger han og fortsætter:

- Det giver jo en masse omtale, og den omtale er ofte et mål i sig selv ved arrangementer som denne udstilling af Muhammed-tegninger, forklarer Chris Holmsted Larsen.

Pisker en stemning op

Ifølge Per Øhrgaard kan konkurrencen i Texas kun have haft til formål at piske en stemning op, og det er bestemt ikke noget, man kunne finde på hos PEN, fortæller han.

- Vi tager ikke initiativ til den slags. Vi arbejder for at nedbryde fjendebilleder - ikke for at dyrke dem. Vi støtter alles ret til uden forhåndscensur at sige, skrive og tegne, hvad de vil. Men det betyder bestemt ikke, at vi kan eller vil støtte alt det, der bliver sagt, skrevet og tegnet, siger Per Øhrgaard.