Charlie Hebdo-hyldest skaber vrede blandt forfattere

Den amerikanske afdeling af PEN har besluttet at tildele det franske magasin Charlie Hebdo en ærespris. Det skaber vrede blandt flere af foreningens medlemmer.

Charlie Hebdo fik massiv støtte fra store dele af verden efter terrorangrebet mod satiremagasinet den 7. januar i år. Nu vender seks amerikanske medlemmer af forfatterorganisationen PEN sig imod magasinet, som de mener er kulturel intolerant. (Foto: © KOEN VAN WEEL, Scanpix)

Det er bestemt ikke alle medlemmerne af den internationale forfatterorganisation PEN, der vil skrive #Jesuischarlie på deres twitter- eller facebookprofil.

Det må man konstatere efter seks medlemmer af den amerikanske afdeling af forfatterorganisationen har trukket sig fra foreningens årlige gallafest, der hvert år tiltrækker 800 gæster.

Den amerikanske afdeling af PEN har ifølge foreningens hjemmeside omkring 3500 medlemmer, og beslutningen fra seks af disse medlemmer om at boykotte gallafesten sker i protest over, at amerikansk PEN vil tildele det franske satiremagasin Charlie Hebdo den årlige ytringsfrihedspris.

Det skriver blandt andre New York Times.

Forfatter: Charlie Hebdo er kulturel intolerante

Det franske satiremagasin blev verdenskendt, da tolv af dets medarbejdere blev dræbt ved et terrorangreb den 7. januar i år. Et angreb der blev udført af terrorister, som ønskede at hævne magasinets satiretegninger af den muslimske profet Muhammed.

De seks forfattere er Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner og Taiye Selasi.

Forfatteren Rachel Kushner har sendt en email til ledelsen i det amerikanske PEN, hvor hun forklarer, at hun ikke ønsker at støtte op om prisen til Charlie Hebdo, fordi magasinet promoverer ”kulturel intolerance” og ”en form for tvungen sekulært livssyn”.

PEN: brilliant at sige hvad man ikke må sige

Præsidenten for det amerikanske PEN, Andrew Solomon, anerkender at valget af Charlie Hebdo som prismodtager er et kontroversielt valg for nogen.

Han mener dog ikke, man behøver at være enige med Charlie Hebdo for at håndhæve de principper, magasinet står for.

- Det er modigt at afvise ideen om, at nogle udtalelser er forbudte, og noget utrolig vigtigt og brillant i at sige, hvad det er, man ikke må sige netop for at gøre det værd at sige, skriver Andrew Solomon i et brev sendt til PENs bestyrelse, om baggrunden for valget af Charlie Hebdo som modtager af ytringsfrihedsprisen.

Den amerikanske afdeling af PEN holder sin gallafest den 5. maj i New York.