Det er januar måned i København. En person, der ligner en hjemløs mand, findes død i snedriverne i Ørstedsparken. Men da politiet får kigget nærmere på ham, viser det sig, at den døde er en mode-kendis, som sidst blev set til en fest.
Det er udgangspunktet for Katrine Engbergs næste kriminalroman 'Blodmåne'. Bogen er tæt på at være færdig, men der mangler noget.
Gennem DR Krimiklubben inviterer Katrine Engberg nu en flok læsere til at være med til at få det sidste på plads.
- Det er vigtigt, at jeg får den uforbeholdne mening fra nogle udenforstående, mens jeg stadig har mulighed for at gøre noget, siger Katrine Engberg.
Nye læsere kan komme med input
Den udvalgte flok læsere skal mødes med forfatteren to gange i den kommende tid. Første gang for at få det næsten færdige manuskript udleveret. Og ugen efter skal de så komme tilbage og fortælle Katrine Engberg om det, de har fået ud af at læse det.
Når tilbagemeldingerne er fordøjet, kan Katrine Engberg få sin bog gjort færdig. 'Blodmåne' er sat til at udkomme til sommer.
Katrine Engberg forventer, at testlæserne kan opdage for eksempel overflødige passager, komme med input til karakterer eller pege på steder i bogen, hvor handlingen går for langsomt eller hurtigt.
- Min agent og min redaktør har selvfølgelig læst med fra starten. Men de kan blive blinde for de problemer, der måtte være i bogen, fordi de er så meget inde i stoffet.
Vis den ikke til din tante
I filmbranchen har der længe været tradition for at arbejde med fokusgrupper. Man inviterer folk i biografen for at få deres reaktioner. Måske laves slutningen om, eller man ændrer underlægningsmusikken for at styrke muligheden for at få et hit.
I bogbranchen har man de senere år set forlag og forfattere arbejde med testlæsere, men det er fortsat usædvanligt at arbejde på den måde.
- Normalt er mit råd til dem, der vil være forfattere, at de helst ikke skal lade ikke-fagfolk læse det ufærdige manuskript. De skal ikke engang vise det til deres søde tante. Man risikerer at få så mange 'gode' råd, at bogen bliver dårligere af det, siger redaktør hos People's Press Birgitte Franch.
Hun er redaktør for Katrine Engberg, og dermed den, der sparrer med forfatteren hele vejen fra ide til færdig udgivelse. Birgitte Franch er spændt på udfaldet af dette projekt.
- Jeg er heldigvis tryg ved, at Katrine kan sortere i de input, der kommer tilbage fra læserne. Skriveprocessen er en meget fin balance, hvor forfatteren skal holde fast i sine egne ideer og tanker. Samtidig med, at vedkommende er nødt til at høre, hvordan ordene bliver opfattet.
Kan mærke om læseren har ret
Da Katrine Engberg skrev sin første krimi 'Krokodillevogteren' spurgte hun også ikke-professionelle læsere til råds, inden hun gjorde sin bog færdig. Derfor er hun ikke bange for at blive 'forvirret' og miste den røde tråd denne gang.
- Jeg arbejder meget med mavefornemmelse og instinkt. Jeg kan mærke, om læserens reaktion er noget, jeg kan give vedkommende ret i, eller om det er en holdning, et udtryk for smag, som jeg kan være uenig i.
'Blodmåne' udspiller sig tidsmæssigt et halvt år efter 'Krokodillevogteren'. Og persongalleriet går igen fra den første roman til den anden, det er politifolkene Jeppe Kørner og Anette Werner, der skal finde frem til, hvad der er sket med den døde mode-kendis.
Sådan deltager du
Vil du være med til at læse Katrine Engbergs 'Blodmåne' før alle andre og give hende feedback? Det kræver, at du kan komme til to møder henholdsvis mandag den 20. februar klokken 16.30 og tirsdag den 28. februar klokken 16.30 i København.
Manuskripterne udleveres kun på stedet og med en tavshedsklausul. Skriv en mail med en begrundelse til bogklub@dr.dk, så får du besked senest fredag den 17. februar, om du har fået en plads.