Martin Dover på 23 og Oskar Norrhäll på 30 har været kærester i næsten to år.
Sammen har de en golden retriever ved navn Lea, og når de ikke går ture med hende, går de på arbejde og lever et ellers relativt almindeligt liv i den lejlighed, de bor i sammen.
Men deres forhold adskiller sig alligevel fra de fleste danskeres.
Martin og Oskar har fra begyndelsen af deres parforhold levet i et åbent forhold. Det betyder, at de hver især har lov til at gå i seng med andre fyre.
- Da jeg mødte Oskar, kom jeg fra et forhold, som havde varet i tre år. Så jeg havde egentlig tænkt, at jeg skulle prøve at være single i København. Det havde jeg ikke haft mulighed for før, da jeg oprindeligt kommer fra Middelfart. Så jeg tænkte bare, at hvis jeg og Oskar skulle ses, så skulle det være åbent, siger Martin, der bliver bakket op af kæresten.
- Til at starte med havde jeg et behov for at prøve at være monogame. Men det kunne ingen af os rigtig finde ud af, og vi følte os ret begrænsede i det. Og så snakkede vi bare om at få et åbent forhold, når det monogame ikke fungerede. Og så blev det sådan, siger Oskar.
Reglerne skal overholdes
Martin og Oskar er hovedpersoner i en ny serie på tre afsnit, som vi bringer her på dr.dk i denne uge i anledning af Copenhagen Pride, der fejrer kærligheden i alle dens former. Parret er enige om, at der er visse grundregler, der skal overholdes for, at deres åbne parforhold skal kunne fungere.
- I udgangspunktet har vi ikke sex herhjemme, hvis der er en sandsynlighed for, at den anden kommer hjem. Og så skal der heller ikke blandes følelser ind i det. Så selvom vi har fyre, som vi har set flere gange, så tager vi ikke på dates og sover hos folk og den slags, siger Martin.
Men selvom, der er opsat faste regler for, hvordan det åbne forhold fungerer, så er det ikke fordi, alt fungerer gnidningsfrit for parret.
Det kan eksempelvis være, når jagten på den næste knaldeaftale tager overhånd, og fritiden bliver brugt på dating-apps for homoseksuelle som tjenesten Grindr.
- På et tidspunkt var vi i Berlin, og der var vi begge to meget optagede af Grindr i stedet for at nyde byen. Og det er jo ikke så fedt. Så det handler om at se, hvornår det tager overhånd, og man begynder at distancere sig fra den anden, siger Oskar.
Martin maner dog til besindighed og minder om, at det åbne forhold ikke er skyld i flere problemer, og at der jo også findes problemer i det klassiske, monogame parforhold, de fleste indgår i.
- Vi får ofte spørgsmålet, om vores forhold bare glider helt nemt. Og nej, det gør ikke. Men gør et monogamt forhold det? Der er svaret ofte også nej, det går jo også op og ned. Så jeg tror ikke, at dét, at vi har et åbent forhold, er kilden til, at det går op og ned for os, siger han.
'Jeg er aldrig jaloux'
Der er skrevet mange sange om jalousi. Og det er en følelse, de fleste nok har oplevet at lide under i løbet af deres liv - i større eller mindre grad.
Mange ville nok også have det særdeles svært ved at vide, at deres partner brugte apps til at finde og derefter opsøge nye sexpartnere.
Men jalousien har ingen grobund i Martin og Oskars forhold. De siger selv, at de kan adskille den kødlige oplevelse fra den følelsesmæssige.
- Det handler mere om misundelse, hvis det er. Hvis Martin får lov til at være sammen med en lækker fyr, som måske ikke vil være sammen med mig, så kan jeg da godt synes, at det er nederen. Men det handler om, at han får lov til at nyde noget, som jeg ikke får lov til. Så jeg er aldrig jaloux på Martin, siger Oskar.
- Jeg kan selvfølgelig godt savne Oskar og have lyst til, at han skal komme hjem. Men det er lige meget, om det er fordi, han er ude at få en øl med nogle venner eller dyrker sex med en fyr. Jeg har intet problem med, at han deler sin krop med andre, supplerer Martin.
'Det bliver aldrig en kedelig missionær'
Hvor nogle ville mene, at det åbne forhold fraskriver sig den tosomhed og intimitet, som det monogame forhold har med sig, så ser Martin og Oskar på det på en anden måde.
De betragter sex som en leg for voksne, hvor man kan påtage sig roller i forhold til dem, man er sammen med.
Her lever de sig ind i akten og efterbehandler og reflekterer over, hvad der skete, og hvad der var på spil.
- Der er så mange elementer, der udfordrer min og Oskars seksualitet. Så den når aldrig at være stillestående. Den er hele tiden i udvikling. Og det, tror jeg, betyder, at den dynamik, vi har med hinanden, også udvikler sig. Og det gør, at vi prøver nye ting af. Det bliver aldrig en kedelig missionær i et kvarter, og så var det dét, siger Martin og fortsætter:
- Så umiddelbart tænker jeg, at folk i monogame forhold går glip af noget, ligeså vel som de måske tænker, at vi går glip af noget, fordi vi har sex med mange forskellige. Men jeg tror, det er meget få, der har samme åbenhed og villighed til at afprøve grænser, som vi måske har i kraft af vores åbne parforhold og oplevelser med andre.
Homoseksualitet gør det nemmere
Dét at Martin og Oskar begge er mænd gør det i følge dem selv nemmere at indgå i et åbent forhold.
- Jeg tror, der ligger en anden dynamik i det heteroseksuelle parforhold, som der ikke gør mellem to mænd. Jeg tror ikke, mange heteroseksuelle mænd kan forestille sig deres kæreste være sammen med en anden mand. Og jeg tror, mange piger frygter at blive udskammet, hvis de har mange sexpartnere, siger Oskar, der bliver bakket op af kæresten.
- Ja, og det måske også nemmere for homoseksuelle, der allerede har brudt med normerne én gang at gøre det igen. Det er måske også derfor, at læder og gummi og den slag er mere udbredt i det homoseksuelle miljø, siger Martin.
Han mener ikke, at monogami er nogen naturlov.
- Monogami er en social konstruktion ligesom så meget andet. Det fungerer godt for nogle mennesker, og for andre fungerer det ikke specielt godt. Nogle sætter pris på, at sex er en privat oplevelse, man kun deler med ét andet menneske. For os og andre er det bare noget andet.
Se alle afsnit af serien 'Fomoseksuel - Historien om Martin og Oskar' i DR TV lige her.