Født 1865 i Hämeenlinna Død 1957 i Järvenpää
Jean Sibelius kom fra den svensktalende del af Finlands befolkning. Finland var dengang kun et hertugdømme under den russiske zar. Da zaren i 1890’erne ville indskrænke finnernes frihed yderligere, begyndte en selvstændighedsbevægelse, og Sibelius var åndeligt set med i front.
Han skrev musik med nationale emner for at understrege, at finnerne altid havde boet i dette land. Hans kendteste værk, orkesterstykket Finlandia, er en symbolsk beskrivelse af finsk sisu og den forestående triumf.
Den finske nationalhelt
Sibelius’ stærkeste inspiration kom fra finsk folkekultur, som han kendte fra den mytologiske fortælling Kalevala. En uudtømmelig kilde for selvstændighedsbevægelsen. Sibelius tog også på rejser i det øde Karelen, der blev set som det mest urfinske landskab.
Fordybelsen førte til mange værker om helte og troldmænd fra Kalevala. Mange mener, at man også i hans andre værker kan høre lyden af Finlands natur og landskaber.
Symfonierne – en biologisk proces
Man kan følge Sibelius’ udvikling i hans syv symfonier. Den første symfoni har traditionelle, adskilte satser. Senere begynder Sibelius at lade symfoniernes stof smelte sammen. Som om der foregår en biologisk proces i musikken. Hans sidste symfoni er skrevet i ét enkelt afsnit på bare 20 minutter – og er nok hans bedste.
De sidste år
Sibelius blev 91 år. De sidste tre årtier boede han helt tilbagetrukket i sit hus på landet, nød nationens hæder, men også at være befriet fra det åg at skulle overgå sig selv hele tiden.
Moderne komponister så efterhånden den gamle mand som en dinosaur. Dog ikke den unge danske komponist Per Nørgård, der skrev til ham for at rose hans originale naturmystik og eksperimenterende stil.
Rigtigt set, for Sibelius’ musik overskrider langt de politiske og geografiske forhold, der satte den i gang.
Hør Esben Tanges reportage fra Sibelius’ fødehjem
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:568f93ba6187a400ec3b8f7f
Hvis du kun skal høre tre værker:
- •
Finlandia Det er lyden af Finlands selvstændighed, man hører her. Et musikalsk kampskrift, hvor sejren anes allerede fra det trodsige indledningsmotiv. Til sidst hører man en taksigelseshymne.
- •
Symfoni nr. 5 Et genialt værk, hvor den heroiske stil bliver løftet op på abstrakt plan. Den symfoniske form bliver forvandlet
- •
Lemminkäinen suite Fire stykker om helten Lemminkäinen fra Kalevala-myterne. I den berømte sats Svanen fra Tuonela skal han skyde svanen, der svømmer ved dødsriget.