Født 1809 i Hamburg
Død 1847 i Leipzig
Felix Mendelssohn var ni år, da han optrådte offentligt første gang. Året efter sidder han og komponerer på fuld tid. Han valgte selv musikken, så han er ikke et af de vidunderbørn, man kan have lidt ondt af.
Rig familie
Felix Mendelsohn vokser op i en af Hamburgs rigeste familier. Hans farfar er den kendte filosof Moses Mendelsohn. En musikuddannelse var dyr, men familien havde penge, og den unge Felix fik stillet et privat orkester til sin rådighed. Hvilken lykke for et ungt menneske med hovedet fuld af musik!
Definerer koncertouverturen
Bare 17 år gammel lægger Felix sidste pennestrøg på En skærsommernats drøm. En koncertouverture, hvis fire indledende blæserakkorder ikke kun puster liv i Shakespeares alfemagi, men også definerer en splinterny genre, nemlig koncertouverturen. Med ét har en teenager fra Hamburg givet den romantiske orkestermusik retning og liv.
Genopliver Bach
En martsdag i 1829 sker der noget besynderligt i Berlin. En ung mand har sat sig for at dirigere musik, man ellers havde glemt alt om. Det er Felix. Han er 20 år, og partituret til Matthæuspassionen har han fået forærende af sin bedstemor. Nu genopliver han Bach og får med den opførelse andre til at se på musikkens gamle mester med nye øjne og fornyet interesse.
Dør af stress
Mendelssohn holder også af at rejse og kommer godt rundt i Europa i løbet af sit korte liv. Undervejs på sine dannelsesrejser skaber han fem symfonier. Blandt andet hans to mest kendte, Den skotske og Den italienske. Det voksne vidunderbarn når også at stå i spidsen for Gewandhausorkesteret, der eksisterer den dag i dag, inden han dør af stress bare 38 år gammel.
Hvis du kun skal høre tre værker:
- •
Hebriderne (1830) Der er eventyr på menuen, når ouverturen, som Mendelssohn blev inspireret til under et besøg på vestkysten i Skotland, toner frem. Fuld af landskabsbilleder og melodier af den mest hjertegribende slags.
- •
Symfoni nr. 3 – ”Den skotske” (1842) Slik for fans af billedskabende musik. Kastevinde kombineret med nationalfarvet romantik af den fineste slags – med dansende skotske træblæsere og moldystert drama i overmål.
- •
Violinkoncert (1844) Blandt violinkoncerternes absolutte topfem. Ingen har formået at skrive lige så renfærdigt, dramatisk og alligevel så dybfølt og rørende for violin, som Mendelssohn her gør. Overskud på alle ledder og kanter.