2016 er skudt i gang. Og året byder på flere teaterforestillinger, som præsenterer historien på en helt særlig måde med både humor og debatskabende inddragelse af publikum. Forestillinger, som gør historien levende, og hvor historietimen fører grin, eftertænksomhed og overraskelser med sig.
I aften har ’Danmarkshistorien’ premiere på Bellevue Teatret, og flere andre forestillinger i løbet af året byder også på sansefulde skildringer af historiske temaer og personer.
DR Historie har samlet 5 teaterforestillinger, du kan glæde dig til i årets løb:
1: En humoristisk fortælling: ’Danmarkshistorien’ på Bellevueteatret
Trænger du til at få opfrisket årstallet for stavnsbåndets ophævelse? Eller kender du for lidt til de danske reformer? Måske dit indre leksikon blot trænger til en opdatering?
’Danmarkshistorien’ har netop haft premiere på Bellevueteatret, hvilket betyder, at du nu har mulighed for at genopfriske de historiske årstal, begivenheder og personer indtil d. 13. februar. Den nye forestilling formidler nemlig den samlede Danmarkshistorie på kun halvanden time. En udfordring, som holdet bag forestillingen selv betegner som umulig.
Dog har måneders research alligevel gjort det muligt at formidle de mere ukendte sider af vores fælles historie på humoristisk vis. Forfattet af Line Knutzon og Nikolaj Cederholm og med skuespillerne Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Mille Dinesen på scenen gennemgår du en usædvanlig historietime, når alt fra istiden, vikingetid, reformer, frigivelse af porno og alt indimellem og helt frem til dagens Danmark formidles.
Hvor: Bellevue Teatret, Strandvejen 451, 2930 Klampenborg. Pris: Fra 205–375 kr. Se bellevueteatret.dk for priser. Hvornår: 23. januar - 13. februar 2016, lørdag kl. 17 & tirsdag-fredag kl. 20
2: 400-året for en stor dramatiker: ’Shakespeare’s Ghost’ på Sorte Hest:
Romeo og Julie, Othello og Macbeth. Tragedier, som hurtigt rimer på William Shakespeare.
Og i år er det 400-året for Shakespeare’s død. Noget, som bliver fejret med manér på Sorte Hest i København, hvor du kan være med. Her gæster London Toast Theatre’s forestilling ’Shakespeare’s Ghost’ nemlig teatret med en hyldest til en af teaterhistoriens største dramatikere.
Eftersom Shakespeare ikke har efterladt sig et eneste håndskrevet dokument, så er det svært at sige, hvem forfatteren egentlig var. Og det er netop denne uvidenhed om Shakespeare’s person, som forfatteren og instruktøren Vivienne McKee forsøger at granske og formidle på en anderledes facon med fokus på dramatikerens spøgelse.
På scenen oplever du et aftenmøde mellem to venner, kolleger og konkurrenter, William Shakespeare og Christopher Marlowe. Og med stykket vil du følge med i skuespillernes og instruktørens søgen efter svar i mysteriet omkring den mand, der skrev nogle af de største værker i engelsk litteratur. Hvor: Teatret ved Sorte Hest, Vesterbrogade 150, 1620 København V. Pris: 175 kr. Hvornår: 29. februar – 19. marts 2016, mandag-fredag kl. 20, lørdag kl. 17. Varighed: 2 timer.
3: Tre generationer af kvinder: ’Lillys Danmarkshistorie’ på Hippodromen
Sidste år var 100-året for kvindernes valgret. Og hvis du endnu ikke har fået set forestillingen, som fejrede jubilæumsåret, så har du nu muligheden.
’Lillys Danmarkshistorie’ er en dramatisering af Pia Fris Laneths bog af samme navn, som sætter fokus på 3 generationer af almindelige kvinders levede liv.
Kvinder og ligestilling har alle dage været et vigtigt område i historien. Og med Pia Fris Laneths fortælling, får man en vinkel på Danmarkshistorien, hvor kvinderne indtager hovedrollerne. Det samme gør de på scenen på Hippodromen.
Forestillingen er en musikalsk og livlig fortælling om kvindeliv i Danmark, som samtidig skildrer en historie om rejsen fra land til by. På scenen oplever du seks forskellige kvinder, som fortæller hver deres Danmarkshistorie fra 1920’erne til i dag. En forestilling, som både avler smil og eftertænksomhed.
Forestillingen er en samarbejdsproduktion mellem Folketeatret og Teatret Fair Play.
Hvor: Hippodromen - Folketeatret, Nørregade 39, 1165 København K. Pris: Fra 100-295 kr. Se folketeatret.dk for priser. Hvornår: 29. september – 8. oktober 2016. I næste sæson vil forestillingen igen blive sendt ud på turné i landet.
4: Fra abe til menneske: ’Civilisationens historie’ på Aalborg Teater:
Fra aben, der lærer at gå, til et civiliseret menneske, der kommunikerer på alverdens teknologiske platforme. På Aalborg Teater kan du til maj opleve den kritiske teaterforestilling ’Civilisationens historie’.
Forestillingen vil skildre civilisationens historie kronologisk fra dengang, vi var aber, til vi blev mennesker, som lærte at kommunikere med hinanden. Samtidig vil forestillingen være improviserende, og det er meningen, at tilskuere skal indgå i et nært samarbejde med skuespillere og instruktør. Som tilskuer får du altså lov at prøve noget, som teatret ikke har prøvet før.
Fokus i forestillingen er at forsøge at gøre status på civilisationens historie. Hvordan er det egentlig gået mennesket gennem tiden? Og er vi virkelig blevet civiliserede?
’Civilisationens historie’ udspiller sig på teatrets mindste scene og er instrueret af praktikanten fra Den danske Scenekunstskole i København Henrik Grimbäck, som lover livlig aktivitet gennem halvanden time.
Hvor: Aalborg Teater, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg. Pris: 70 – 120 kr. Hvornår: 9. maj - 4. juni 2016.
5: En hyldest: Den musikalske komedie ’DIRCH’
I mere end tre årtier henrykkede Dirch Passer danskerne med sin komik og mimik i en sådan grad, at han er blevet et kulturikon. Og i år ville Dirch Passer være fyldt 90 år. Det fejres med manér, når han i år får sin egen teaterforestilling ’DIRCH’ baseret på filmen af samme navn. Forestillingen er en musikalsk komedie om en af Danmarks mest folkekære revykunstnere og komikere. Og Dirch Passer spilles af en af Danmarks nuværende komikere: Andreas Bo.
Du oplever Dirch Passers liv fra 1955 og frem til hans død i Tivolirevyen i Glassalen 1980. Forestillingens fokus er på Dirch Passer og Kjeld Petersens makkerskab som ’Kellerdirk Bros’. Samtidig vil forestillingen skildre en nuanceret skæbne, som også kæmpede en indre kamp med sceneskræk, jalousi og alkoholmisbrug.
Forestillingen byder på levende orkester, Lommerpiger og en bred skare af de sange, monologer og sketches, som blev skrevet specifikt til Dirch Passer.
Forestillingen er arrangeret af Thomas Langkjær Entertainment og Live Nation
i samarbejde med Black Box Theatre. Instrueret af Peter Langdal.
Hvor: Danmarkspremiere i Glassalen i Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København V 18. August – 18. September. Herefter er der turné i hele landet. Mere information om hvor på www.dirch2016.dk. Pris: Prisen varierer for de forskellige teatre og institutioner. Hvornår: Hele turnéen forløber fra 18. august – 23. oktober 2016.