Frederikke fra Bagedysten har vundet over sin indre djævel: Nu forfølger hun sin drøm i USA

Frederikke Legaard har efter års kamp med sig selv fundet ro i at udfolde sig kreativt.

Frederikke Legaard har fået et ordentligt skud selvtillid, efter hun har været med i 'Den store bagedyst'. Nu skriver unge piger til hende og spørger, hvordan de kan gå i hendes fodspor. (© DR)

Spoiler-advarsel: Denne artikel indeholder detaljer om afsnit 6 af 'Den store bagedyst'. Har du ikke set det? Stop straks med at læse og se afsnittet på DRTV.

- Det er fuldstændigt sindssygt. Det er så gennemført flot. Jeg er vildt imponeret.

Bagedyst-dommeren Markus Grigo var ved at vælte bagover af begejstring, da Frederikke Legaard præsenterede sit fondant-mesterværk for dommerne i lørdagens afsnit af 'Den store bagedyst'.

Hendes imponerede lemon drizzle-kage, der var sirligt udformet som et te-bord, var da også med til at sikre hende mesterbagerforklædet for tredje uge i træk. Og for fjerde gang i alt i denne sæson.

Selv har vidunderbarnet svært ved at håndtere al den ros, hun får, når dommerne sætter tænderne i hendes kreationer.

- Jeg har ikke så let ved at tage imod ros, og jeg rødmer og stammer, hvis nogen giver mig et kompliment, så det har jeg lige skullet arbejde lidt med. Men det er jo virkelig fedt, griner Frederikke Legaard på en telefonforbindelse fra New York.

Her er hun i øjeblikket på udveksling via sin kunstskole i Amsterdam i Holland, hvor hun ellers bor og studerer til daglig.

Men vejen til livet som Bagedyst-mesterbager og kunststuderende verdensborger har været lang for 24-årige Frederikke Legaard, der ikke befandt sig supergodt i de rammer, folkeskolen og gymnasiet stillede op.

Se klippet, hvor dommerne endnu engang roser Frederikke Legaard. Denne gang for hendes fondant-mesterværk.

Følte sig misforstået i skolen

Det var nemlig en frustrerende oplevelse for Frederikke Legaard at gå i folkeskole. Hun følte sig misforstået og havde svært ved at passe ind i det almindelige klassemiljø.

Hun havde 'krudt i røven' og syntes, det var mest lærerigt, når timerne bød på håndarbejde, sløjd, billedkunst, musik eller hjemkundskab.

Særligt da klassen begyndte at have diktater, opdagede Frederikke Legaard, at hun ikke var komfortabel i skolesystemet.

- Det var ikke fordi, jeg var dårligere end de andre, jeg forstod bare aldrig grunden til, at vi skulle måles og sammenlignes. Jeg endte med at føle mig misforstået, for det var jo ikke sådan, jeg lærte bedst, siger hun.

Og i gymnasiet blev det ikke anderledes. Selvom hun fik fine karakterer, var det ifølge Frederikke Legaard ikke et miljø, der dannede grobund for alle de kreative tanker og idéer, hun gik med.

- Jeg lærte at snakke læreren efter munden, men jeg kan ikke huske noget af det, jeg lærte, lyder det fra Frederikke Legaard, der endte med at udvikle en lille, kritisk indre stemme, der fortalte hende, at hun ikke var god nok.

- Det var sådan en lille djævel, der blev ved med at fortælle mig, at meningen med livet ikke var håndarbejde, sløjd eller hjemkundskab, men alle de 'rigtige' fag.

For tiden bor Frederikke Legaard i New York, hvor hun er på udveksling ved Pratt Institute. Når hun ikke er i USA, bor hun i Amsterdam, hvor hun læser på Gerrit Rietveld Academie. (© PRIVATFOTO)

Heldigvis for Frederikke Legaard er hun opfostret af et støttende forældrepar, som altid har bakket deres datter op i det, hun havde lyst til og talent for.

- De har aldrig presset mig, og der var aldrig snak om, hvad jeg burde eller skulle i forhold til uddannelse. De har altid pointeret, at det vigtigste er lyst og glæde, siger mesterbageren, der nu har valgt at lytte til sine forældre i stedet for djævelen på skulderen:

- Jeg har givet mig selv lov til at tage kunst og kreativitet seriøst og se på det som noget, der er okay at beskæftige sig med som det primære i mit liv.

For efter at have rejst en del, taget en skilteteknikker-uddannelse, gået på Surhs Højskole og været på kunsthøjskole, fandt Frederikke Legaard for et par år siden ud af, at hun kan kombinere sine mange interesser og evner og søgte en bachelor i kunst.

- Jeg ved nu, at jeg kan og skal arbejde i spændingsfeltet mellem mad, kunst, design, kager og formidling. Det føles rigtigt og giver mening for mig, siger hun.

Selvtilliden har fået et boost

Frederikke Legaard har da også fået frit spil til at udfolde sine kunstneriske evner i 'Den store bagedyst'.

Her har hun imponeret dommerne med blandt andet en afstøbning af sit eget ansigt, hjemmelavede forme til alverdens chokoladekreationer og delikate hummer-kajkager.

Hendes kager har fået dommerne til at kaste om sig med rosende vendinger. Særligt hendes skovsø-kage fra afsnit 5 vakte stor jubel hos dommerparret. (© DR)

Rosen fra dommerne vil ingen ende tage, og de fire mesterbager-forklæder har da også givet Frederikke Legaard overskud på selvtillidskontoen.

- Det er jo en kæmpe anerkendelse bare at komme med i programmet. Men at det skulle gå så godt, havde jeg slet ikke regnet med, så det har helt klart også gjort noget ved min selvtillid, siger Frederikke Legaard.

Hun har været i New York, siden Bagedyst-sæsonen begyndte, så hun har endnu ikke rigtigt mærket, at over 1,3 millioner danskere hver uge følger med i hende og de andre deltageres udfoldelser.

- Jeg glæder mig til at komme hjem og mærke, at det hele faktisk sker. Jeg har snakket med nogle af de andre deltagere, som siger, man bliver genkendt på gaden, og at folk vil have billeder. Det kan jeg slet ikke forholde mig til, griner hun.

Dette selvportræt er bare noget af det kunst, Frederikke Legaard har lavet i løbet af sin tid som kunststuderende. (© PRIVATFOTO)

Unge piger henvender sig på Instagram

I kølvandet på sin medvirken i 'Den store bagedyst' har Frederikke Legaard også fået øjnene op for, at hun ikke er alene med trangen til at gå efter sine kunstneriske drømme.

- Jeg har fået en del henvendelser fra unge piger på Instagram, som spørger ind til, hvordan jeg har uddannet mig, og hvad de selv kan gøre, siger hun.

Hun tror, der er mange, der har haft samme oplevelse som hende, og som ikke føler, de passer ind i de gængse uddannelsesrammer.

- Jeg troede lidt, at den eneste mulighed var at gå i gymnasiet. Jeg var ikke opmærksom på alle de andre muligheder, siger hun og slutter:

- Så det kunne være fedt, hvis jeg med min historie kan inspirere andre.

Har du fået lyst til at sippe te og nippe til scones efter afsnit 6? Så kan du her give dig i kast med Frederikke Legaards udgave af et britisk afternoon tea-bord.