Flere lande vil smide Rusland ud af Eurovision: 'Meget forkert, hvis de får lov at deltage'

Efter landets invasion af Ukraine kan Rusland ikke deltage i årets Eurovision Song Contest, mener DR, der er medlem af EBU, der arrangerer konkurrencen.

Står det til DR, kan Rusland ikke deltage i årets Eurovision Song Contest. Her ses gruppen Buranovskiye Babushki, der i 2012 sikrede Rusland en andenplads ved Eurovision-finalen. (Foto: © DAVID MDZINARISHVILI, Ritzau Scanpix)

Rusland skal ud af Eurovision.

Så klart er budskabet hos DR's Grand Prix-chef, Gustav Lützhøft.

Han mener ikke, at Rusland, der natten til torsdag startede en invasion af nabolandet Ukraine, kan deltage i årets udgave af den internationale musikkonkurrence, der afholdes i den italienske storby Torino om godt tre måneder.

- Med tanke på den ubehagelige situation, der lige nu udspiller sig i Ukraine, finder jeg og DR det meget forkert, hvis Rusland får mulighed for at deltage i årets Eurovision, siger Gustav Lützhøft, der er ledende redaktionschef Kultur & Samfund.

DR er medlem af EBU - eller European Broadcasting Union - en sammenslutning af public service-kanaler. Det er EBU, der står bag Eurovision Song Contest, og foreningen afviste torsdag at udelukke Rusland fra årets konkurrence.

- Eurovision Song Contest er et ikke-politisk kulturelt arrangement som forener lande og hylder forskelligheder gennem musik. EBUs medlemmer i både Rusland og Ukraine planlægger at deltage i årets arrangement i Torino, og vi har i sinde at byde artister fra begge lande velkommen og lade dem medvirke til maj, udtalte EBU torsdag til mediet Göteborg-Posten.

Selvom Eurovision officielt er en upolitisk begivenhed, så mener Gustav Lützhøft dog, at man er nødt til at se på situationens alvor, når man diskuterer Ruslands plads i konkurrencen.

- Med henblik på den alvorlige situation i Ukraine lige nu, må vi lave en helhedsvurdering af den her situation, og her er DR's klare holdning, at vi ikke kan bakke op om, at Rusland deltager i årets Eurovision, siger han og fortsætter:

- Der er sket rigtig meget i den her sag på kort tid, og vi kommer naturligvis til at følge situationen tæt, men lige nu finder vi det uforenelig med vores idé om, hvad Eurovision repræsenterer, at Rusland deltager i konkurrencen, og det har vi også meddelt EBU.

Får det nogle konsekvenser fra DR's side, hvis EBU ikke vælger at udelukke Rusland fra årets konkurrence?

- Som sagt har situationen mellem Rusland og Ukraine udviklet sig på kort tid, og det er dét, jeg kan forholde mig til lige nu. Men hvis den situation opstår, så er det vigtigt, at vi fra DR's side får sendt et klart og tydeligt signal om, at vi ikke mener, at Rusland hverken bør eller kan deltage i årets Eurovision.

Sverige, Norge og Finland vil også udelukke Rusland

DR står ikke alene med holdningen om, at Rusland ikke bør inviteres til årets konkurrence.

Også Sveriges broadcaster SVT, den svenske pendant til DR, er kritiske overfor EBUs beslutning om fortsat at lade Rusland deltage.

- EBU bør tænke sig om. Jeg sympatiserer med grundtanken omkring Eurovision som et upolitisk arrangement. Men situationen i Europa er ekstremt alvorlig med Ruslands invasion af Ukraine. Det går over alle grænser, sagde SVT's generaldirektør Hanna Stjärne i går til Göteborg-Posten.

Den ukrainske tv-kanal Suspilne, der står for landets Eurovision-deltagelse og i 2017 var værter for Eurovision-finalen, da den blev afholdt i Kiev, mener også at Rusland børe udelukkes. Hollandsk og norsk tv er af samme overbevisning, ligesom årets lettiske Eurovision-håb, gruppen Citi Zēni, har gjort det klart, at de ønsker EBU genovervejer Ruslands deltagelse i årets konkurrence.

Finske YLE går skridtet videre og meldte fredag ud, at hvis Rusland får lov til at deltage, så vil Finland, der afholder deres eget Grand Prix i morgen, alligevel ikke sende et bidrag til konkurrencen, men trække sig helt fra årets Eurovision.

Rusland har vundet Eurovison én gang. Det skete i 2008, da sangeren Dima Bilan sang sig til tops med nummeret 'Believe'. Året efter var Moskva værter for musikfesten, hvor russerne blandt andet byggede Grand Prix-historiens største scene (Foto: © MARKO DJURICA, Scanpix Denmark)

Og selvom både Rusland og resten af verden nok har andet at tænke på lige nu, så vil en udelukkelse fra Eurovision være et stort slag for Rusland, forklarer Eurovision-ekspert Clara Amalie Christiansen, der har en kandidat i musikvidenskab og har skrevet speciale om Rusland og Ukraine i Eurovision.

- Det er enormt vigtigt for et land som Rusland at være med i Eurovision, og de bliver ikke glade for at blive ekskluderet.

- For mange lande, særligt i den gamle Sovjtetunion, ser man Eurovision som en unik mulighed for at vise sit land og kultur frem for omverden og måske give resten af Europa netop dét indtryk af ens land, man ønsker at vise dem - og den mulighed vil russerne ikke miste.

Rusland blev buhet af scenen i København

Rusland har deltaget i Eurovision siden 1994 og vundet en enkelt gang tilbage i 2008. Året efter var russerne værter for musikfesten, der blev afholdt i en gigantisk arena i Moskva.

- Da Rusland var Eurovision-værter i 2009, havde de lige været i krig med Georgien, og det var tydeligt at mærke, at russerne så Eurovision som en platform, hvor de kunne vise sig frem fra deres gode side og sige: "Se, vi er slet ikke så onde, som I tror, vi kan sagtens have det hyggeligt sammen." Og den mulighed, vil de nok gerne have igen, siger Clara Amalie Christiansen.

Selv er hun i tvivl om, hvorvidt EBU i sidste ende kommer til at ekskludere Rusland, men får russerne lov til at være med i årets Eurovision, bliver de ikke taget imod med åbne arme, forklarer hun.

- De bliver buh'et sønder og sammen af publikum, det er jeg ikke i tvivl om, siger hun og fortsætter:

- Vi så det samme ske i København, da russerne gik på scenen ved Eurovision i 2014. Rusland havde annekteret Krim-halvøen få måneder inden, og da de russiske deltagere gik på scenen, viste publikum deres utilfredshed ved at buh'e og råbe ad dem.

I 2014 blev duoen Tolmachevy Sisters mødt med højlydte buh-råb, da de repræsenterede Rusland ved Eurovision, der blev afholdt i København. Tilråbene fra publikum var så voldsomme, at man fra EBUs side året efter indførte et særligt lydfilter, der kunne maskere eventuelle buh-råb under showet. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

I 2021 blev russernes naboer, Hviderusland og landets statsstøttede tv-kanal BTRC, ekskluderet fra EBU og Eurovision, efter EBU havde udvist bekymring over for kanalens tilgang til pressefrihed og ytringsfrihed i kølvandet på de politiske uroligheder i landet.

Indtil videre er Hviderusland udelukket fra Eurovision frem til og med 2024.

Eurovision afholdes i år i Torino den 10., 12. og 14. maj. Rusland har endnu ikke udpeget deres deltager, mens Ukraine stiller op med gruppen Kalush Ochestra, der fik den ukrainske Eurovision-billet efter den oprindelige vinder af det ukrainske Grand Prix blev diskvalificeret.

Hvem der skal repræsentere Danmark afgøres lørdag den 5. marts, når Dansk Melodi Grand Prix 2022 ruller over skærmen. Du kan se showet klokken 20 på DR1 og i DRTV.