Udenfor Cinemateket i København holder der to store blå politivogne, og rundt om bygningen ud til Kongens Have i København står politibetjente iført skudsikre veste og maskinpistoler.
Copenhagen Jewish Film Festivals anden forestilling i år skal i gang om en lille time, og enkelte gæster er begyndt at dukke op, selvom cirka 35 procent af gæsterne i år har valgt at droppe festivalen på grund af frygt for angreb.
En af dem, der alligevel er kommet, er Sarah på 26 år. Hverken hende eller veninden Pia ønsker at få deres efternavne offentliggjort på grund af deres sikkerhed.
Frygten skal ikke styre mig
- Jeg overvejede, om jeg skulle komme. Men hvis jeg bliver væk fra festivalen, så er det terroristerne, der bestemmer. Sådan skal man ikke leve, så er det jo frygten, der styrer en, siger Sarah.
Samme holdning har Sarahs veninde Pia på 27 år. Hun synes, det er ærgerligt, at Danmark er blevet et af de lande, hvor en biograf bliver nødt til at få beskyttelse af væbnet politi.
Sarah har boet i Israel i cirka to år og er derfor mere vant til et højt sikkerhedsniveau. Da hun boede i Israel følte hun sig tryg, fordi de israelske sikkerhedsstyrker er vant til at håndtere truslerne.
- Jeg tænker ikke helt det samme om politiet i Danmark. Jeg tror ikke, vi er i stand til at takle sådanne situationer, og det gør mig lidt urolig. Eksempelvis synes jeg, det er mærkeligt, at jeg kunne gå direkte ind uden at få tjekket min taske, fortæller Sarah.
Forståelse for at folk bliver væk
En mand på 40 år, der kalder sig Ronnie Schwartz, er en af de andre gæster, der har valgt at deltage til festivalen. Han flyttede fra Israel til Danmark for flere år siden og er selv jøde. Heller ikke han ønsker at få sit rigtige navn offentliggjort på grund at frygt for chikane.
Han forstår godt, hvorfor så mange er bekymrede for at deltage til en jødisk filmfestival efter angrebet på den københavnske synagoge for knap to uger siden.
- Hvis man ikke har nogen tilknytning til det jødiske samfund, så er der ikke noget at sige til, at man overvejer, om man skal løbe den risiko. Men jeg har valgt at tage med, fordi jeg er jøde, og fordi jeg interesserer mig for min kultur, siger han.
Arrangør: Svagt billetsalg kan give festival problemer
Op til onsdagens åbning af festivalen har festivalleder Anne Boukris været i kontakt med flere, som har været bekymret for at deltage i festivalen. Hun kalder det ærgerligt, at der har været fald i billetsalget på 35 procent, men hun forstår godt, at flere er bekymrede efter de seneste ugers angreb i Europa.
- Når frygt styrer handling, så er det temmelig uhyggeligt. Det forhindrer os i at leve, og det er dette et eksempel på. At opleve kultur og at glæde sig over at være en del af et fællesskab – uanset om det er jødisk eller ej - det er virkelig en vigtig del af livet, siger Anne Boukris.
Festivalen er finansieret af offentlig støtte, sponsorater og billetsalg. Men hvis salget ikke retter sig i løbet af festivalen, så er der risiko for, at festivalen havner i økonomiske problemer. Det kan i værste fald betyde, at festivalen bliver nødt til at lukke næste år, fortæller hun.
Gæster: Ærgerligt hvis festivalen risikerer at lukke
Både Sarah og Pia mener, det vil være rigtig ærgerligt, hvis festivalen risikerer at lukke på grund af frygten.
- Det vil være rigtig synd – både for publikum og for kunstnerne, der får deres film vist, siger Pia.
Ronnie Schwartz mener dog, at festivalen på grund af politiets indsat virker som et af de mest sikre steder for jøder. Derfor håber han, at publikum alligevel vil besøge festivalen.
Klokken nærmer sig 19, og døren ind til Cinematekets største biografsal går op. Publikum begynder at gå ind for at finde deres pladser. Til trods for det generelt vigende billetsalg for festivalen er der stort set udsolgt til aftenens film, der er den Golden Globe-nominerede film ’Gett: The Trial of Viviane Amsalem’.
Copenhagen Jewish Film Festival foregår frem til søndag den 1. marts og vil alle dage være under beskyttelse af politiet.