Han, hun, ham, hende.
Du tænker nok ikke over det, når du definerer køn i de to kategorier 'mand' og 'kvinde', men i de senere år er der kommet en stigende bevidsthed omkring kønsidentiteter som transkønnethed, panseksualitet og det at have en ikke-binær kønsidentitet.
Men hvad vil det egentlig sige at være ikke-binær?
Det spørgsmål er blevet ekstra relevant, efter den britiske popstjerne Sam Smith i marts fortalte, at vedkommende opfattede sig selv som ikke-binær.
Nu har Smith så annonceret på sociale medier, at vedkommende ønsker at blive omtalt som 'they' eller 'them' - hvilket på dansk bliver til 'de' eller 'dem'.
- Jeg har besluttet, at jeg ændrer mit pronomen (det stedord, der beskriver kønnet) til de/dem. Efter at have været i krig med mit køn hele livet har jeg besluttet mig for at acceptere mig selv for den, jeg er, både indvendigt og udvendigt, skriver Sam Smith på Twitter.
Forsker: 'Virkeligheden er kompleks'
Rikke Andreassen, der er kønsforsker og professor ved Roskilde Universitet, forklarer, at der ikke er noget nyt i at være ikke-binær - hvilket vil sige, at man ikke føler sig som hverken mand eller kvinde, men ser sig selv som meget mere flydende mellem kønnene.
- Det nye er til gengæld, at vi nu tydeligt ser, at flere og flere bliver eksplicitte om, hvordan de ønsker at blive tiltalt, siger Rikke Andreassen.
Og det kan være en udfordring, fordi hele vores verden er indrettet efter et system med to køn, mener kønsforskeren:
- Selve vores kønsforståelse går på, at der er to køn, mand og kvinde, og at de er hinandens binære modsætninger. Vi har drenge og piger, lyseblåt og lyserødt, mande- og kvindetoiletter og en romantisk forestilling om, at manden og kvinden er skabt for hinanden, siger hun og uddyber:
- Virkeligheden er dog langt mere kompleks, og det er vi ved at blive mere opmærksomme på nu. Så selvom det ikke er nyt, at nogle mennesker ikke føler sig som det ene eller det andet, er det til gengæld nyt, at så mange siger det højt, at man for eksempel gerne vil tiltales som 'de' eller 'dem', og ikke som 'han' eller 'hun'.
Lyt til Sam Smiths seneste single 'How Do You Sleep', mens du læser videre:
Kan gøre en positiv forskel
Rikke Andreassen mener, at vi som samfund er ved at udvikle et mere nuanceret syn på køn, hvilket også forklarer, at vi for tiden ser 'en generel diskussion af betegnelser'.
- Jeg synes, det er god måde at vise respekt for folk, når man lytter til, hvad de gerne selv vil kaldes. I Sverige har de betegnelsen 'hen', der dog ikke er slået igennem i Danmark.
Ifølge Rikke Andreassen kan det være med til at gøre en positiv forskel for folk, at Sam Smith står frem som ikke-binær.
- Alle former for synlighed for minoritetsgrupper gør en positiv forskel. Synlighed åbner folks øjne for, at verden er mangfoldig. Og så kan det også være med til at gøre det nemmere for dem, der måske ikke er binære, at få det fortalt til deres omverden.
Derfor har vi i denne artikel også valgt at skrive 'vedkommende' eller 'de' om Sam Smith de steder, hvor der normalt ville have stået 'han'.
Sam Smith selv føler sig ikke klar til at fortælle mere end det, de har skrevet på deres sociale medier.
I et opfølgende tweet lyder det:
- Jeg befinder mig endnu ikke et sted, hvor jeg kan tale uddybende og længe om, hvad det vil sige at være ikke-binær, men jeg kan ikke vente til den dag, hvor jeg er klar.
- Jeg elsker jer alle. Jeg er skide bange, men føler mig super fri lige nu. Vær søde.