Danske arkitekter skal genopbygge konkursramt storby

Det danske arkitektfirma Schmidt Hammer Lassen skal stå bag en helt ny bydel i centrum af den amerikanske by Detroit.

I 1950 boede der 1,8 millioner mennesker i Detroit. I 2015 - to år efter byens konkurs - var indbyggertallet faldet til under 700.000. (Foto: © REBECCA COOK, Scanpix)

For fire år siden erklærede den amerikanske by Detroit – den største by i delstaten Michigan – sig selv konkurs.

Indbyggerne flyttede i stor stil fra byen og efterlod mere end 70.000 bygninger tomme og faldefærdige.

Men nu skal den tidligere hjemby for den amerikanske bilindustri forsøge at vende tilbage til sin storhedstid.

Og det skal et hold danske arkitekter fra firmaet Schmidt Hammer Lassen hjælpe med, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Sammen med en række lokale samarbejdspartnere er Schmidt Hammer Lassen blevet udvalgt til at bygge byens centrum op på ny, og det vil man gøre ved blandt andet at skabe en helt ny bydel med 482 boliger og det første kontor-højhus i mere end en generation.

- Efter hårde tider er Detroit ved at markere sig som USA's 'comeback city', og dette projekt tænker sig ind i denne bevægelse. Udfordringen har været at redefinere Detroits centrum, der i dag mest består af kontorbyggeri og parkering, til et mangfoldigt og multifunktionelt område til gavn for det bredere samfund, siger senior partner hos Schmidt Hammer Lassen, Kristian Ahlmark om projektet, der i øvrigt er virksomhedens første på amerikansk grund.

Billeder som dette af forladte, faldefærdige huse i Detroit gik i 2013 verden rundt, da byen erklærede sig selv konkurs. (Foto: © REBECCA COOK, Scanpix)

Nutidig tilgang til bylivet

Projektet har fået titlen 'Monroe Blocks' og er tænkt som en mangfoldig refleksion over bylivet.

Den blandende byplan giver plads til varierede aktiviteter, der sammen skaber trygge, levende offentlige rum 24 timer i døgnet.

Funktionerne omfatter kontor, bolig, detailhandel, fødevarebutikker og madmarkeder, underholdning, sports- og fritidsfaciliteter samt mulighed for event- og udstillingsområder, lyder det i pressemeddelelsen.

- Vores projekt forsøger at genskabe nogle af de kvaliteter, som den oprindelige byplan besad. Samtidig giver projektet et bud på en ny og nutidig tilgang til bylivet, hvor vi programmatisk blander boliger, institutioner, butikker, kontorer og offentlige pladser. På mange måder det, der tidligere har identificeret Detroit; densitet, dynamik og diversitet, siger Kristian Ahlmark, senior partner i Schmidt Hammer Lassen.

Planen er, at byggeriet af Monroe Blocks begynder i 2018, og at det hele skal stå færdigt i begyndelsen af 2022.

Schmidt Hammer Lassens tegning af, hvordan den nye bydel i Detroit skal se ud i 2022. (© Schmidt Hammer Lassen Architects)
(© Schmidt Hammer Lassen Architects)
(© Schmidt Hammer Lassen Architects)