Bagedystens humørbombe gik ned med angst. Nu står Katja frem for at hjælpe andre

- Folk skal vide, de ikke er alene, siger den tidligere Bagedyst-finalist Katja Stock.

(Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

De fleste forbinder 'Den store bagedyst' med lutter lagkage og liv og glade dage.

For Katja Stock forholder det sig en anelse anderledes.

Hun var deltager i programmet i 2013, hvor hun blandt andet blev kendt for sin charmerende udstråling og klingende, sønderjyske dialekt.

Hun nåede da også hele vejen til finalen, hvor hun dog måtte se sig slået af Annemette Voss.

Og selvom Katja Stock tog nederlaget i finalen med oprejst pande, så fik turen gennem bagekonkurrencen alligevel sat sine spor i den i dag 42-årige kageentusiast.

For udfordringerne var krævende for Katja Stock, og hun oplevede at få pludselige smerter i højre arm samt trykken for brystet, mens de filmede programmerne.

- Jeg havde så meget uro i kroppen, og jeg havde hovedpine, hver gang vi var færdige med at bage, fortæller Katja Stock seks år efter sin deltagelse.

- Jeg måtte sygemelde mig med stress efter optagelserne.

Siden sin medvirken i 'Den store bagedyst' har sønderjyden fået øjnene op for helt nye sider af sig selv.

Se, hvordan det gik til, da Katja Stock blev udråbt til mesterbager på baggrund af sit sønderjyske kagebord.

Kan få anfald midt i morgenmaden

For den voldsomme reaktion på sin medvirken i et konkurrencedrevet tv-program fik nemlig den sønderjyske mor til to til at søge professionel hjælp, og hun startede i terapi.

Her fandt hun ud af, at hun havde angst.

- Jeg har altid haft symptomer på det, men da jeg var barn, var der ingen, der råbte vagt i gevær. Man vidste nok ikke, hvordan man skulle håndtere det dengang.

Katja Stocks angst kommer til udtryk både fysisk og psykisk. Og det kan opstå ud af det blå.

- Jeg bliver svimmel og utilpas, og en kæmpe bølge af uro skyller ind over mig. Og jeg får irrationelle katastrofetanker om, at jeg bliver syg, mister alle omkring mig, eller at jeg skal dø. Det er meget voldsomt, siger hun og fortsætter:

- Det kan være et par gange om ugen, eller der kan gå tre-fire uger imellem et anfald. Og det kan vare et par minutter til en hel formiddag. Det kan ske, når jeg sidder og spiser rundstykker med Nutella med familien. Der er ingen facitliste, og det skal man lære at håndtere, siger hun.

Blev misbrugt som barn

Med så utilregnelig en psykisk lidelse som angst har Katja Stock været nødt til at overkomme det bid for bid.

- Jeg har lært at leve med det, men det kan godt overmande mig i situationer, hvor jeg ikke har så meget overskud, hvis jeg har sovet dårligt, eller der er pres på arbejdet.

Og selvom hun har lært at leve med angsten, så er det en langvarig kamp for Katja Stock.

- Angst er jo en grundfølelse, så jeg skal lære at tackle den, når den dukker op. Men mit håb er da, at jeg kan styre mine tanker, så jeg ikke bliver angstfuld, siger hun.

Men det kræver styrke og selvindsigt at ændre på. For Katja Stocks angst er nemlig udløst af et traume, der stikker så dybt, at hun efterhånden har erkendt, at det er et livsvilkår.

- Jeg blev misbrugt seksuelt som barn. Og jeg troede i mange år, det var mig, der havde gjort noget galt.

For at holde overgrebene ud gjorde unge Katja Stock, hvad hun kunne for at frakoble sig selv fra situationen. Det kunne eksempelvis være ved hjælp af en 'mental blokade'.

- Jeg skar mig selv. Fra halsen og ned. Og blev oppe i mit hoved. Så kunne jeg ikke mærke, når det skete, fortæller hun.

Finder styrke i sine børn

Som en konsekvens af sin overlevelsesstrategi udviklede Katja Stock et skjold, som gjorde, at hun langt ind i sit voksenliv ikke kunne mærke sine følelser.

Hun havde svært ved at finde ud af, hvad hendes berettigelse i denne verden var.

- Jeg følte ikke, jeg var noget værd, når jeg blev behandlet, som jeg blev.

Men gennem terapi og en lang proces, hvor hun har arbejdet intensivt med sit mentale helbred, er Katja Stock i dag tættere på at være den udgave af sig selv, hun drømmer om.

For selvom den slags frygtelige oplevelser naturligvis har sat sine spor, så finder Katja Stock mental styrke i sine børn.

- Når man har tænkt den slags tanker om sig selv igennem mange år, så skal der noget til for at tænke anderledes, siger hun og fortsætter:

- Jeg har altid følt mig svag, når jeg havde angst. Men hvor svag er man, hvis man har gennemlevet det, jeg har, og så alligevel har opfostret de to skønne børn i trygge omgivelser?

Til daglig bor Katja Stock sammen med sin mand Thomas, som hun blev gift med i 2017. Sammen har de døtrene Lærke og Julie. (© PRIVATFOTO)

Håber at kunne inspirere andre

I dag har Katja Stock efter bedste evne taget kontrollen over sin angst. Hun mediterer, spiser sundt og dyrker motion for at holde angsten nede og være beredt på den, når den engang imellem alligevel dukker op.

- Jeg skal skabe en forbindelse mellem mit hoved og min krop igen.

- Det kan være svært, men jeg arbejder meget med at være i nuet, så jeg ikke giver for meget plads til katastrofetankerne, som jo er irrationelle, siger Katja Stock.

Hun har siden sin deltagelse i 'Den store bagedyst' taget en overbygning som mentor oven på sin uddannelse som hypnoterapeut (hypnoseterapi), og hun holder også foredrag om at leve med angst.

Katja Stock holder foredrag om sine oplevelser med angst. Hun håber, at det kan være med til at hjælpe folk i lignende situationer, så de ikke føler sig alene. (© Privat)

Ved at være åben omkring sin tilstand håber hun på at kunne inspirere andre i samme situation til at føle sig mindre forkerte.

- Angst kan gøre en enormt usikker på sig selv. Så folk skal vide, de ikke er alene. Jeg vil fortælle dem, at de er gode nok, så de får styrke til at stå frem; for vi er mange flere med angst, end de fleste lige går og tror.