Elever og studerende skal ikke længere have mulighed for at bede i særlige rum på landets universiteter eller gymnasier.
I hvert fald ikke hvis det står til Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet.
Ifølge Mattias Tesfaye (S) kan studerende risikere at blive udsat for social kontrol i rummene og dermed presses til at udøve deres religion, mens de er til undervisning.
Flere universiteter landet over har rum, hvor de studerende i stilhed enten kan bede, tage en pause fra studietiden eller noget helt tredje.
Et sådan rum har man valgt at oprette hos både Copenhagen Business School (CBS) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Hos ingen af de to uddannelsesinstitutioner har rummene skabt problemer.
- Vi har ingen problemer med rummet. Det er en del af vores DNA at have den her mangfoldighed, og derfor har vi oprettet rummet, fortæller kommunikationschef hos CBS, Janie Huus Tange, som også fortæller, at man ikke frygter social kontrol, som Socialdemokratiet ellers gør det:
- Vi har med voksne mennesker at gøre – både vores studerende og vores medarbejdere. Rummet bliver brugt, og der har aldrig været – så vidt vi er orienteret - nogen former for misbrug af rummet, fortæller kommunikationschefen.
Heller ikke hos DTU ser man nogen problemer i, at man vælger at reservere et rum til, hvad end de studerende vælger at gøre i stilhed:
- På hele DTU har vi ti kvadratmeter til 11.000 studerende, hvor vi har den helt specielle detalje, at man skal være stille. Det har jeg svært ved at se et problem i, fortæller rektor Anders Overgaard Bjarklev.
Ikke kun et rum med et religiøst formål
På CBS valgte man for ti år siden at oprette et andagtsrum - eller på engelsk et worship room. Rummet må ikke udsmykkes eller indrettes religiøst, fortæller kommunikationschefen på CBS, og det bruges til mange andre formål end kun det religiøse:
- Det er ikke kun folk, der beder religiøst. Det kan også være anden spirituel fordybelse, der kan foregå derinde, fortæller Janie Huus Tange.
CBS er en international handelshøjskole og huser ifølge kommunikationschefen både medarbejdere og studerende fra over 80 forskellige lande. Det er lige netop det, der er årsagen til, at CBS har et andagtsrum, fortæller kommunikationschefen:
- Folk kommer med meget forskellige baggrunde. De er her hele dagen, og derfor mener vi, at vi skal kunne rumme den del af mangfoldigheden og forskelligheden, der nu engang er, siger Janie Huus Tange og uddyber:
- Når nu der er religioner, der har bydende behov for, at der er et sted, de kan gå hen i løbet af dagen, så synes vi, det er helt oplagt at rumme denne her mangfoldighed på den måde.
Et stillerum på DTU
Hos Danmarks Tekniske Universitet har man ikke et decideret bederum, men et stillerum, hvor de studerende kan gå hen.
Og hvad de studerende derefter gør i rummet, er egentlig for universitetet underordnet, så længe de overholder reglen om, at der skal være stille:
- Om man tænker på sin Gud, får formuleret et kærlighedsdigt til kæresten eller tager en slapper på sofaen, blander vi os ikke i. Det afgørende er, at folk i rummet er stille, og at alle har mulighed for at bruge rummet, fortæller Anders Overgaard Bjarklev, der er rektor for DTU.
Det er helt bevidst fra DTU's side, at man har oprettet et stillerum og ikke et bederum, for det er ifølge rektoren ikke universitetets opgave:
- Det er ikke vores opgave i samfundet at gøre plads til bøn i sig selv. Vi driver hverken en kirke, moské, synagoge eller et tempel. Vi driver universiteter, så vi skal sørge for at bruge de ressourcer, der er sat til rådighed, så de studerende optimalt kan tilegne sig den viden, der er behov for i samfundet, fortæller Anders Overgaard Bjarklev og fortsætter:
- Herunder er også det element, at man kan sætte sig i fred og ro, hvis man ikke kan tage mere snak eller måske har fået hovedpine. Det er en del af de mest optimale rammer for læringen.