Det er ikke ualmindeligt, at unge mennesker sender eller deler nøgenbilleder med hinanden på mobilen eller andre digitale platforme.
Faktisk har næsten fire ud af 10 unge mellem 15 og 30 år sendt eller delt et nøgenbillede af sig selv, mens mere end halvdelen har modtaget et nøgenbillede af en anden person.
Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet YouGov har lavet for DR.
Og når et billede først er blevet delt, ved afsenderen reelt ikke, hvor det ender henne. For så risikerer man, at billedet både bliver videresendt til andre og bliver delt i forskellige fora på nettet.
I nogle internetgrupper deler drenge og unge mænd i hele landet endda nøgenbilleder af navngivne danske piger mod deres vilje.
Det afslører DR2-dokumentaren "Ung, nøgen og udstillet", der bliver sendt i aften.
Hver tiende har videresendt et billede
I YouGov-undersøgelsen erkender hver 10. af dem, der har modtaget et nøgenbillede også, at de på et tidspunkt har videresendt et nøgenbillede af en anden person.
Og 22 procent svarer, at de ikke ville have et problem med at videresende et nøgenbillede af en person, de ikke kender personligt.
Men det har de udstillede piger i høj grad.
Det fortæller Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet.
- I de fleste sager er det, der går igen, magtesløsheden, tabet af kontrol, frygten for at blive ydmyget og tanken om at billederne også ligger der om en måned, om et år og måske om 10 år, siger han.
En ny henvendelse hver dag
Sammen med et hold psykologer rådgiver og hjælper han piger, hvis nøgenbilleder er blevet delt eller videresendt til en tredjepart.
Og behovet for rådgivning har været stigende gennem de seneste år, fortæller han.
I 2014 havde Red Barnet kun nogle få henvendelser. I 2015 var det steget til flere om måneden, og nu får Red Barnet cirka en henvendelse om dagen.
- Det er et problem, der er i stigning, men der er også kommet mere åbenhed omkring det. Så nogle af dem, der tidligere har holdt det hemmeligt, beder nu også om hjælp, siger han.
Red Barnet har på grund af den øgede efterspørgsel oprettet et særligt rådgivnings-site, der hedder SletDet. Det åbnede i april i år og tilbyder både pigerne psykologhjælp og råd til, hvordan de kan få slettet eller mindsket sporene mellem deres navn og intime billeder på nettet.
Det er et seksuelt overgreb
For en gruppe af pigerne er det altafgørende at få den hjælp for at komme videre i livet, mener Kuno Sørensen.
- Hos nogle af dem sætter det sig som et traume, og de har derfor brug for psykologisk behandling for at kunne komme igennem den krise, siger han.
Han sidestiller det med et seksuelt overgreb, når et nøgenbillede bliver delt på nettet eller bliver videresendt til en tredjepart.
- Der er ikke altid forståelse for, at det kan opleves som et seksuelt overgreb, fordi der ikke har været nogen fysisk kontakt. Men det kan det, siger Kuno Sørensen.
Deler nøgenbilleder som pokemon-kort
Det er ikke kun Red Barnet, der oplever de delte og videresendte nøgenbilleder som en stigende problematik. Også hos flere af landets kommuner melder SSP-medarbejdere om unge, der henvender sig, fordi deres nøgenbilleder er blevet delt.
- Det er gået stærkt. Rigtig stærkt de sidste par år, siger Rasmus Theil, der har arbejdet som SSP-konsulent i 10 år.
81 kommuner har i DR2-dkoumentaren "Ung, nøgen og udstillet" svaret på, om de kender til lokale mapper, samlinger eller arkiver med billeder af nøgne piger - og i få tilfælde drenge - som bliver delt på nettet. 36 kommunale SSP-medarbejdere svarer, at de kender til sådanne samlinger i deres kommune.
Og hos Red Barnet er Kuno Sørensen sikker på, at der sidder endnu flere unge derude, hvis billeder er blevet delt uden deres samtykke. De har bare ikke søgt hjælp endnu.
- Jeg tror, at vi kun ser en uendelig lille del af dem. For der er mange, som er så flove over det, at de ikke tør snakke med nogen om det, siger Kuno Sørensen.
I aften sender DR dokumentaren "Ung, nøgen og udstillet på nettet". Her kan du møde et par af de piger, der har oplevet, at deres billeder er blevet spredt på nettet. Det er klokken 21.30 på DR2.
DR vil gerne sætte mere fokus på ulovlig deling af intime billeder og videoer. Derfor vil vi meget gerne høre fra dig, hvis intime billeder af dig er blevet delt uden din tilladelse.
Vi vil også gerne høre fra dig, hvis du er forælder til et barn, der har været udsat for det.
Skriv, hvad du har oplevet til dinhistorie@dr.dk, så kontakter vi dig. Intet bliver offentliggjort uden dit/jeres samtykke.