Alt er lukket og slukket på Jørn A. Rullepølsers fabrik i Hedehusene på Sjælland. Sådan har det været i fire måneder.
Under stor mediebevågenhed blev familievirksomheden øjeblikkeligt lukket en augustdag i år, efter at Fødevarestyrelsen havde fundet listeria-typen ST 224 i virksomhedens kødpålæg.
Den dag i august vidste medarbejderne hos Jørn A. Rullepølser ikke, at de nu både medvirkede i en af landets mest alvorlige fødevareskandaler og det største udbrud af listeria i Danmark til dato.
17 døde
Uvidenheden blev dog hurtigt fejet til side. Snart stod det klart, at listeria-bakterierne i pålægget var af en særlig type. Der var et direkte link mellem dem og de bakterier, man fandt i blodet på syge personer smittet med listeria.
Det viste sig også, at Jørn A. Rullepølser var hovedkilden til udbruddet. Fra fabrikken i Hedehusene blev bakterierne bragt med pålægget videre til grossister og havnede gennem flere led i maven på uheldige personer.
Fra 2013 og frem til november i år har myndighederne registreret 41 smittede med listeria-bakterien ST 224. Heraf er 17 døde.
Jørn A.'s undersøgelse
Hos Jørn A. Rullepølser er de rystede over, at så mange mennesker kunne blive syge. Men de undrer sig samtidig over, hvordan det kunne ende så alvorligt.
Derfor har virksomheden undersøgt, hvad der skete og stiller sig nu for første gang frem i pressen og fortæller her deres version af sagen.
- Vi har fundet listeria i meget små mængder, og der er rigtig mange mennesker, der er blevet syge, så der skal nogle flere brikker til at forklare, hvorfor det her er gået så galt, siger Christina Lowies Jensen, der er fødevarekonsulent hos Jørn A. Rullepølser.
Kilden i afløbet
At der både var listeria i Jørn A. Rullepølsers pålæg og i produktionsmiljøet på fabrikken, erkender virksomheden til fulde.
Selv har virksomheden analyseret sig frem til, at listeria-bakterierne har gemt sig i et afløb og er kommet op på færdigkogte rullepølser via damp fra varmt vand, der var på vej ned i afløbet.
Afløbet er altså tilsyneladende en af brikkerne bag listeria-udbruddet. Men virksomheden står fast ved, at der er fundet så lidt listeria hos dem, at der må være gået noget galt senere hen.
Fødevarestyrelsen nølede
Tidligere har det været fremme, at Fødevarestyrelsen brugte alt for lang tid på at lukke produktionen hos Jørn A. Rullepølser.
Der gik tre uger fra den dødelige bakterie blev fundet på fabrikken 16. juli og indtil lukningen 11. august. Det betød, at der i den varme sommertid var forurenet kød på markedet i unødigt lang tid, og at flere derfor havde mulighed for at blive smittet.
Derudover er en del af forklaringen nok, at pålæg fra Jørn A. Rullepølser var populært på sygehuse og plejehjem, hvor patienter har været i øget risiko, da det særligt er svækkede personer, der bliver syge af listeria.
Men en del af forklaringen på, hvorfor det gik så galt, kan ifølge Christina Lowies Jensen også ligge et andet sted. I en pakke med skiveskåret rullepølse og en holdbarhedsmærkning.
Lang holdbarhed
Samtidig med at Fødevarestyrelsen i august gav ordre til, at Jørn A. Rullepølser skulle stoppe sin produktion, blev virksomhedens produkter også trukket tilbage fra markedet.
En af de pakker, der blev sendt tilbage til Jørn A Rullepølser, fik virksomheden til at undre sig. Pakken indeholdt rullepølse fra Jørn A. Da den forlod virksomheden ved Hedehusene, var den en hel pølse, men siden blev den skåret i skiver af grossist-virksomheden Delika.
Det er helt normalt. Det, der fik Jørn A. Rullepølser til at undre sig, var produktets holdbarhedsmærke.
- Vi tænker, det er løgn. Det er ikke rigtigt, husker Christina Lowies Jensen.
Pressede fødevarer
Den skiveskårede rullepølse havde fået samme holdbarhed, som Jørn A. Rullepølser havde givet den hele pølse. Problemet ved det er ifølge Jørn A. Rullepølser, at listeria kan vokse hurtigere, når rullepølsen skæres i skiver og bakterierne fordeles på en større overflade.
Det skiveskårede pålæg burde altså have fået en kortere holdbarhed - også selvom Delika ikke vidste noget om listeria-bakterierne, mener Christina Lowies Jensen.
Hvad vil du sige til alle dem, der bare mener, at I er i gang med at frasige jer ansvaret for denne her frygtelige sag?
- Jamen jeg vil sige, at det ikke er det, der er hensigten. Det, vi rigtig gerne vil have fokus på, er den del, hvor vi rejser spørgsmålet om, hvorvidt vi presser vores fødevarer for meget, og om vi laver tilstrækkelige holdbarhedsvurderinger, siger hun.
Delika fik påbud
Det er i dag umuligt at teste, om der var listeria i pakken med det skiveskårede tilbage i august. Og myndighederne har ikke med sikkerhed kunnet fastslå, om det er et Jørn A. Rullepølser-produkt solgt af Delika eller af andre grossister, der har gjort folk syge.
Det ligger dog fast, at Delika i forbindelse med listeria-udbruddet i august fik flere påbud af Fødevarestyrelsen.
Både fordi listeria fra Jørn A. havde spredt sig til deres skæremaskiner, men også fordi de ikke tog nok listeriaprøver af deres produkter og manglede en vurdering af risikoen for listeria.
Eksperter undrer sig
Jørn A. Rullepølser er dog heller ikke alene om at bekymre sig om den lange holdbarhed på den skiveskårede pakke pålæg fra Delika.
Birgitte Sterup Hansen, der underviser i fødevarehygiejne på Sjællands Erhvervsakademi, hæfter sig især ved, at Delika ikke har haft styr på den såkaldte risikoanalyse.
- Når risikoanalysen mangler, har man ikke kigget på sin egen produktionsproces og vurderet, hvad kan gå galt, og så synes jeg, at fire ugers holdbarhed er rigtig, rigtig lang tid, siger hun til DR Nyheder.
Også professor i fødevaremikrobiologi ved Københavns Universitet, Susanne Knøchel, undrer sig over, at Delika har givet den skiveskårne rullepølse 28 dages holdbarhed. Særligt fordi kontrolrapporterne viser, at Delikas egenkontrol var mangelfuld.
- Der er ingen tvivl om, at når man først begynder at slice det, så er der altså ikke samme holdbarhed som det hele stykke, siger hun og bekræfter, at listeriabakterierne har bedre mulighed for at vokse frem, når pålægget er skiveskåret.
- Jørn A. står med ansvaret
Fødevarestyrelsen vil imidlertid ikke spekulere i om andres håndtering af Jørn A.'s produkter har haft betydning for listeria-udbruddet.
- Dem, der har aftaget produktet fra Jørn A. Rullepølser, har jo været i en helt begrundet forventning om, at det, de har købt, var listeria-frit. Men det har det altså ikke vist sig at være, siger Bjørn Wirlander, der er fødevarechef hos Fødevarestyrelsen, og tilføjer:
- At det så er kommet videre ud i systemet, skyldes ene og alene, at der er kommet listeria i produkterne hos Jørn A. Rullepølser.
Delika har ikke ønsket at medvirke.
Du kan se mere om, hvorfor listeria-udbruddet gik så galt i 21 Søndag på DR1 kl. 21.00