Tilsynsmyndighed giver opsang til læger efter meningitis-sager

Styrelsen for Patientsikkerhed er bekymret over, at læger og sundhedspersoner i flere tilfælde har overset klare symptomer på smitsom meningitis.

Hans Petersen (tv), Christoffer Licht Jensen og Mathias Baadsgaard-Lund (th) er døde af smitsom meningitis siden januar 2016.

Når personer kontakter sundhedsvæsnet med pletter på kroppen, kan det være et tegn på smitsom meningitis. Det bør få alle læger til at give antibiotika med det samme.

Sådan lyder det fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der nu kommer med en opsang, fordi sundhedspersoner i flere tilfælde ikke har reageret på netop de symptomer.

- Det er bekymrende at se, at noget, der burde være basal viden hos læger, det glipper, så unge mennesker, der teoretisk kunne være helbredt, dør af en sygdom, som principielt kan kureres med antibiotika, siger Anette Lykke Petri, der er overlæge og tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ventede med antibiotika

Ordene falder, efter DR i de seneste dage har afdækket flere sager, hvor teenagedrenge er døde af smitsom meningitis, også kaldet meningokoksygdom.

I flere timer undlod lægerne at give drengene antibiotika, selvom de havde kontaktet sundhedsvæsnet og fremvist deres pletter på kroppen.

- Patienternes sikkerhed er ikke varetaget. Det er det, der bekymrer mig allermest, siger Anette Petri.

Pletter i huden kan betyde, at de farlige meningokok-bakterier er gået i blodet og har forårsaget en livstruende blodforgiftning.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Liv eller død

De seneste tilfælde af smitsom meningitis har været i Region Hovedstaden, men DR’s gennemgang af klagesager viser, at der også andre steder i landet har været kritik af sundhedspersoner, som ikke har reageret på de karakteristiske pletter.

Derfor er der ifølge tilsynschefen behov for at stramme op hos landets lægevagter og ambulancetjenester, der møder de akutte patienter. - De seneste dages hændelser viser, at der er et generelt problem. Det er så afsindig vigtigt, at de her patienter bliver sat i behandling rettidigt. Som vi har set, kan det betyde liv eller død. Det er altså ikke i de her tilfælde, man skal spare på antibiotikaen. Hellere behandle en gang for meget end en gang for lidt, lyder opsangen fra tilsynschefen.

Siden januar 2016 har tre teenagedrenge mistet livet til smitsom meningitis. I dokumentaren ”Vores drenges sidste døgn” søger drengenes familier et svar på, om sundhedsvæsnet fejlede, da deres sønner mistede livet til sygdommen. Se eller gense dokumentaren her.