Kun to gange har ældreminister Thyra Frank deltaget live på TV2 siden hun trådte ind i VLAK-regeringen 28. november 2016.
Det ene var en kort udtalelse, da hun blev udnævnt, det andet var et interview om forventningerne til festen ved Dronningens nytårstaffel 1. januar.
Samme billede tegner sig på Radio24syv, hvor den ellers højt profilerede minister kun har medvirket tre gange live det seneste år, viser en opgørelse i ugens udgave af ”Mennesker og medier” på P1.
Opgørelsen viser videre, at Thyra Frank i sin ministertid har været med live hos DR tre gange; senest i Slotsholmen på P1 den 27. april og inden da i Ugens Gæst på P1 i december sidste år og i Aftenshowet på DR1 dagen efter sin udnævnelse.
Journalister og redaktører på en række af DR’s nyheds- og aktualitetsredaktioner fortæller samstemmende om Thyra Frank-nej tak til medvirken. F.eks. i Debatten på DR2:
-Vi har flere gange spurgt ældreminister Thyra Frank, om hun ville være med, men det har hun endnu ikke ønsket, fortalte studievært Clement Kjersgaard i udsendelsen “Svigter vi de ældre?” i februar.
Siden da har redaktionen på Debatten med en stående invitation forsøgt at få hende med. Men indtil videre uden resultat.
Mediernes vigtighed
Thyra Frank har heller ikke ønsket at medvirke i Mennesker og medier. I stedet forklarer Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, at det ikke er noget mål for ældreministeren at stille op til interview:
-Til gengæld har hun brugt rigtig meget tid på at rejse rundt i landet. Politik er jo ikke underholdning, og politikerne er jo ikke til for mediernes skyld.
Christina Egelund mener derfor ikke, at det er noget problem, at Thyra Frank ifølge Mennesker og mediers opgørelse er den minister, der har medvirket mindst af alle i regeringen i nyheds- og aktualitetsprogrammer.
Når opgørelsen viser, at ældreministeren også er den mindst synlige i samtlige lokale, regionale og landsdækkende aviser, er det ifølge den politiske ordfører heller ikke særlig vigtigt:
-Det skal jo ikke være en konkurrence om, hvem der er mest i medierne, siger Christina Egelund.
Ifølge Elisabet Svane, politisk redaktør på Jysk Fynske Mediers Avisen Danmark, er der en modsætning mellem Thyra Franks højprofilerede ministerområde og hendes fravær i medierne:
-Man skulle forvente, at hun ville være mere synlig i medierne. For ellers bliver dét til en sag i sig selv, og det er rigtig dårligt for en minister.
Medieforsker Mark Ørsten fra journalistuddannelsen på Roskilde Universitet påpeger, at der nogle gange kan være gode grunde til at sige nej tak til at medvirke i f.eks. tv-udsendelser:
-Interview og det at være i nyhedsmedierne kan også være rigtig ”farligt” for en minister; siger man noget forkert i denne digitale tidsalder, så kan man blive hjemsøgt af det meget længe, påpeger han i ”Mennesker og medier”.