Når unge mellem 13 og 17 år knokler løs i den lokale grillbar eller kiosk, mener de selv, at de er mere populære end deres jævnaldrende, der ikke har et fritidsjob.
Det viser en endnu-ikke offentliggjort undersøgelse fra LO, foretaget af Center for Ungdomsforskning med 545 unge respondenter.
LO mener, det er meget positivt, når undersøgelsen viser, at et fritidsjob, udover gode lommepenge, også giver de unge mere selvtillid og en større tro på egne evner.
- Det er et rigtig godt udgangspunkt for de unge, når de om få år skal ud på det 'rigtige' arbejdsmarked, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.
Godt for fremtidige job
Samme opfattelse har Pernille Tanggaard Andersen, der er sociolog ved Syddansk Universitet.
- Det hænger sammen med anerkendelse. De unge gør nytte og føler sig værdsat i samfundet. Det giver status, også i forhold til deres fremtid på arbejdsmarkedet, siger hun til Avisen.dk.
Men et fritidsjob er ikke kun vejen til at blive populær. Det er også en adgangsbillet til modetøj og ens sociale liv.
- Det er i høj grad middelklassens børn, der får job. Det er et middel til det sociale liv, for aktiviteter med ens venner koster altså penge, siger Niels-Henrik Møller, der er adjunkt ved Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet.