Hver en skoletime tæller, mener langt de fleste forældre, som DR har været i kontakt med via en spørgeskemaundersøgelse. Men en mindre gruppe af forældrene kan godt se rimeligheden i, at børnene i ny og næ får en pause fra skolegangen.
- Der kan være situationer, hvor et barn er bedst tjent med en lille pause fra skolen. Det kan give en bedre skolegang, og barnet får flere gode skoledage ud af det, siger Charlotte Trier-Tett, der bor på Amager og har en søn i 0. klasse.
Hun er én af de forældre, der i en rundspørge udsendt gennem foreningen Skole & Forældres magasin Skolebørn på vegne af DR Nyheder, har svaret, at det nogle gange er i orden at pjække. I alt har 1.474 forældre har deltaget - og hver tiende af dem mener, at ulovligt fravære sommetider er i orden.
80 procent af forældrene i undersøgelsen mener derimod ikke, at det er i orden at pjække, selv om det bare er en gang imellem.
Nødvendigt med et pusterum
Det er selvfølgelig underforstået, at man skal passe sin skole, forklarer Charlotte Trier-Tett, der selv arbejder som skolelærer.
Men nogle gange kan det være nødvendigt med en dag hjemme. For eksempel hvis barnet bliver drillet eller har det hårdt på den ene eller anden måde.
- Jeg vægter min søns psykiske og fysiske helbred mindst lige så højt som skolen, og jeg tror på, at jeg er i stand til at vurdere, hvornår han har brug for et pusterum, siger Charlotte Trier-Tett.
Fødselsdag er ikke gyldig grund
Det gælder for både de små og store børn i skolen.
Hun mener derimod ikke, at forældre skal holde deres børn hjemme, fordi der er fødselsdag i familien, eller de skal ud og købe tøj.
- Man kan risikere at sende et signal om, at skolen ikke er vigtig. Derfor skal det være med måde og med forbehold, siger hun.
Usagt accept af pjæk
Hos foreningen Skole & Forældre anerkender man, at der er en usagt accept af, at et vist niveau af pjækkeri går an.
- Det er noget man gør, selvom det ikke er rart at sige. I nogle situationer er det acceptabelt at sige, at vi går lidt tidligere hjem, særlig i de store klasser, siger Mette With Hagensen, der er formand for Skole & Forældre.
Men som udgangspunkt synes forældrene, at skolen er vigtig, og det er en værdi, de for det meste har overført til børnene.
Skoledagen kan være en tynd kop te
Når det så er sagt, kan det også være svært for forældre at sende børnene i skole, hvis undervisningen er en tynd kop te den dag.
- Det kan være svært at forklare vigtigheden af at gå i skole til sit barn, hvis der den dag kun er to lektioner med vikar, hvor der bliver sat en film på. Så siger nogle forældre måske, at barnet godt må blive hjemme, forklarer Mette With Hagensen.
Men det er en glidebane, for fravær kan hurtigt føre til mere fravær.
- Derfor er det vigtigt, at skolebestyrelser sørger for, at der bliver leveret god kvalitet i undervisningen, så ingen overvejer at blive væk, siger Mette With Hagensen.
Ekspert: Pjæk er uacceptabelt
Det er dårlig stil, hvis forældrene blåstempler pjæk, mener professor Niels Egelund fra Institut for uddannelse og pædagogik på Aarhus Universitet.
- Det er absolut ikke okay. Skolen er et sted, hvor man lærer, hvordan man opfører sig i livet. Derfor er det dårlig stil fra forældrenes side at sige god for, at børnene pjækker, siger Niels Egelund.
En enkelt dag sker der måske ikke så meget ved, men hvis det bliver med jævne mellemrum, går barnet glip af for meget undervisning.
- Det er en glidebane, og der er risiko for, at man kommer ind på en negativ spiral. Første gang, man pjækker, sker der ikke noget, så næste gang er tilskyndelsen til at blive væk større, forklarer Niels Egelund.