Politiets Efterretningstjeneste (PET) er i fuld gang med at tygge sig igennem bogen 'Syv år for PET', hvor efterretningstjenestens tidligere chef Jakob Scharf fortæller om sin tid i tjenesten.
Hvis bogen ikke indeholder oplysninger, der kan skade Danmarks sikkerhed, bringe PET-folk i fare eller hindre efterretningstjenesten i at udføre sit arbejde, så er der intet i vejen for, at bogen kan blive sat til salg i landets bogbutikker.
Det fortæller den nuværende chef for PET, Finn Borch Andersen.
- Hvis det viser sig, når vi har haft lejlighed til at læse i bogen - og vi læser lige nu - at det ikke er tilfældet, så har vi jo ingen interesse i at hindre udgivelsen af bogen, siger Finn Borch Andersen.
Ville blotlægge tjenesten
Han siger, at PET indledningsvist kontaktede Jakob Scharf og forlaget bag bogen, People's Press, for at få lov til at kigge i bogen:
- Men den dialog kunne vi ikke komme nogen vegne med, og så blev vi som ansvarlig efterretningstjeneste nødt til at gøre et eller andet. Og derfor gik vi rettens vej og fik nedlagt fogedforbud.
Ifølge PET-chefen var det egentlig ikke et skridt, PET havde lyst til at tage.
- Men da vi så foromtalen til denne her bog, hvor forlaget skriver, at bogen vil indeholde oplysninger om PET's kendte og ukendte operationer og blotlægge tjenesten, så gjorde det os selvfølgelig bekymrede for, at der er oplysninger i bogen, som kan være til fare for mine medarbejderes sikkerhed eller i øvrigt være til skade for landets sikkerhed, siger Finn Borch Andersen.
Nye fogedforbud mod medier og boghandlere
I første omgang blev der nedlagt fogedforbud mod selve udgivelsen af bogen. Natten til lørdag er der så blevet nedlagt et nyt fogedforbud mod en lang række boghandlere, Ekstra Bladet og Radio24syv.
Af kendelserne fremgår, at medierne forbydes at omtale eller offentliggøre indholdet af bogen, mens boghandlerne forbydes at sælge eller offentliggøre den.
De ansvarshavende chefer på Ekstra Bladet og Radio24Syv har undret sig over, at retsmødet skulle finde sted i nattens mulm og mørke og uden at medierne var informeret og kunne tale deres sag.
Ifølge Finn Borch Andersen skyldes det, at efterretningstjenesten så det som sin pligt at gøre alt, hvad der var muligt, for at forhindre potentielt skadelige oplysninger i at blive udbredt.
- Det her var noget, der skulle gå stærkt, af hensyn til de meget vigtige interesser vi skal varetage.
Forkert at sælge bogen
Finn Borch Andersen siger, at PET på ingen måde forsøger at indskrænke ytringsfriheden eller at nedlægge censur:
- Vi er gået i byretten og har sagt, at der er nogle oplysninger i denne bog, som man har reklameret med kan være til skade for landets sikkerhed, og som kan bringe mine medarbejdere i fare eller hindre vores opgaver, herunder bekæmpelse af terrorisme. Det er de oplysninger, vi vil forhindre i at komme ud, for at forhindre den skadevirkning i at ske.
På spørgsmålet om, hvorvidt boghandlere, der har modtaget bogen, skal forvente besøg af PET-folk, der kommer for at hente bogen, svarer han:
- De skal i hvert fald ikke sælge dem. Det vil være rigtig, rigtig forkert.