Der er mildt sagt ikke opbakning fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at bruge alternativer til varetægtsfængsling af unge sigtede.
I fire københavnske sager har domstolene sagt god for, at unge under 18 år kunne blive varetægtsfængslet i eget hjem, men det burde slet ikke være muligt, mener Pape.
- Det er helt vildt. Jeg har aldrig kendt mage. Hvad er det for et samfund, vi er ved at udvikle? De her unge mennesker, der ellers kommer på en lukket institution, er jo ikke ofre. At man skal belønnes og sidde derhjemme og hygge sig med en skål slik så stopper festen. Jeg er chokeret, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter: - Hvordan skal nogen mennesker kunne stole på vores retssystem, hvis det er den slags sødsuppe og blødsødenhed, man møder. Det er en hån mod ofrene.
Det er retsplejeloven, der giver mulighed for, at man kan blive varetægtsfængslet i eget hjem, hvis domstolene godkender det.
I de fire sager, hvor unge er blevet varetægtsfængslet derhjemme, er der blevet lavet konkrete aftaler og planer mellem den unges familie og Københavns Kommune. En aftale, der altså har været gennem domstolene og en dommer.
En aftale indebærer blandt andet, at den unge skal passe sin skole eller arbejde, følges rundt af godkendte voksne og ikke have adgang til internet og telefon til eksempelvis at kunne kontakte andre i sagen.
Men det har absolut intet med varetægtsfængsling at gøre, mener Søren Pape Poulsen.
- Det her handler om ofrene. At man skal belønnes ved at sidde derhjemme og ikke på en sikret institution. Her stopper festen, siger justitsministeren.
Varetægt er ikke en dom
Når man er varetægtsfængslet er man ikke dømt, og det er netop et af argumenterne fra Københavns Kommune, som automatisk bliver inddraget i straffesager, hvor unge under 18 år er sigtet.
- Varetægtsfængsling er ikke en del af straffen, man sidder i varetægt mens der efterforskes. Man er ikke nødvendigvis skyldig. I forhold til retsfølelsen er det ikke Københavns Kommune, der skal bestemme, hvad retsfølelse er. I sidste ende er det domstolene, der træffer afgørelse om, hvor vidt en ung kan overholde reglerne, siger Sebrina Vulff Blaabjerg, retskoordinator i Københavns Kommune.
Hvert år anbringes omkring 50 københavnere mellem 15 og 17 år på en sikret institution i forbindelse med varetægtsfængsling. I et eksperimentet, som har kørt i Københavns Kommune de seneste år, har man i 11 sager forsøgt at få en hjemmefængsling - i fire af sagerne har en dommer sagt god for det både i byretten og i landsretten.
- Det hele er gået godt i de fire sager med hjemmefængsling. De unge har formået at holde de planer, som kommunen har lagt og som domstolene har godkendt. Praktikforløb og uddannelse er blevet gennemført, trods de var sigtet for en alvorlig kriminalitet, siger Sebrina Vulff Bjaabjerg.
Rettelse kl 8.25: Det fremgik tidligere af artiklen, at Søren Pape Poulsen havde sagt: Sådan en omgang blødsuppe. Det er forkert citeret, og citatet er derfor fjernet fra artiklen.