Ny vurdering: Den mest fremtrædende terrortrussel er ikke syrienskrigere

Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, vurderer PET i en ny analyse.

CTA, der hører under Politiets Efterretningstjeneste, vurderer, at relativt simple angreb fra enkeltpersoner eller mindre grupper fortsat er den mest fremtrædende trussel mod Danmark. (Foto: © SCANPIX, Scanpix)

- Simple angreb gennemført af mindre grupper eller enkeltpersoner, der ikke har været udrejst til væbnet konflikt, er den mest fremtrædende terrortrussel mod Danmark.

Sådan hedder det i den nye vurdering af terrortruslen mod Danmark, som Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste, PET, hvert år laver.

Sidste år lød det i trusselsvurderingen, at hjemvendte syrienskrigere udgjorde en særlig terrortrussel mod Danmark.

I år er det altså de ikke-udrejste, PET vurderer som den mest fremtrædende terrortrussel.

Terrortruslen mod Danmark kaldes fortsat 'alvorlig', ligesom den gjorde sidste år.

Henvisning til Paris og Belgien

I trusselsvurderingen henviser Center for Terroranalyse, CTA, også til det seneste års terrorangreb i Paris og Belgien.

- IS har vist sig i stand til at planlægge og udføre relativt komplekse terrorangreb i Vesten. CTA vurderer, at der også i Danmark kan gennemføres angreb med flere angribere og mod flere mål, herunder civile. CTA vurderer, at tilstedeværelsen af personer fra Danmark hos IS i Syrien/Irak kan bidrage til angrebsplanlægning mod Danmark, står der i analysen.

Cross over

Center for Terroranalyse adresserer også udfordringen med de såkaldte cross overs; kriminelle eller bandemedlemmer, der bliver radikaliserede.

- Kapacitet opnået f.eks. i kriminelle miljøer kan øge effekten af et angreb, står der.

Lige nu vurderes mindst 135 personer fra Danmark at være rejst til Irak eller Syrien for at deltage i væbnet konflikt siden 2012. Selv har Politiets Efterretningstjeneste sagt, at hver femte syrienskriger tidligere har været fængslet.

Antallet af danskere eller herboende, der drager i væbnet konflikt, er dog stødt faldende i forhold til 2013 og 2014. I trusselsvurderingen fra marts 2015 var tallet 115.

Halvdelen af de 135 personer vurderes at være vendt tilbage til Danmark. En fjerdedel vurderes at være blevet dræbt og den sidste fjerdedel stadig at være i Irak eller Syrien.