Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet blev onsdag ramt af cyberangreb.
Torsdag er Inger Støjbergs (V) ministeriums hjemmeside fortsat under angreb, mens Udenrigsministeriets hjemmeside kører igen.
En tyrkisk gruppe kaldet Aslan Neferler Tim hævder på Facebook at stå bag angrebet, hvilket dog ikke er bekræftet fra officielt hold.
I opslag på gruppens Facebook-side kædes cyberangrebet sammen med, at Inger Støjberg for to dage siden delte et opslag på Facebook med et screenshot, hvor man kan se, at hun har Kurt Westergaards berømte og berygtede tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen som baggrundsbillede.
Minister: Tidsmæssigt sammenfald
Tegningesagen begyndte i 2005, hvor Jyllands-Posten bragte 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed. Det udløste en stor krise med blandt andet afbrænding af Dannebrog, boykot af danske varer i flere muslimske lande og dødstrusler mod især tegnerne.
Her 12 år efter spøger Muhammed-tegningerne stadig, hvilket også fremgår af den seneste trusselsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste.
Af den fremgår, at terrortruslen mod Danmark overvejende kommer fra personer med sympati for militant islamisme, som blandt andet motiveres af tegningesagen.
Over for TV 2 betegner Inger Støjberg sammenfaldet mellem cyberangrebet og opslaget med Muhammed-tegningen som påfaldende.
Hun kan dog heller ikke bekræfte, at den tyrkiske gruppe står bag.
- Men man må jo sige, at der da er et tidsmæssigt sammenfald, siger ministeren til TV 2.
Angreb opdaget onsdag eftermiddag
Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser til DR Nyheder, at angrebet blev opdaget omkring klokken 15 onsdag.
Her blev der observeret øget trafik på hjemmesiden, som tilsyneladende skulle gøre siden utilgængelig eller sårbar over for yderligere handlinger.
- For at undgå dette blev forbindelsen til uim.dk afbrudt, således at eventuelle forsøg på kompromittering eller yderligere skade blev stoppet. Der er på nuværende tidspunkt ingen meldinger om - eller indikationer af - kompromitterede data, oplyser ministeriet i en mail.
Analytiker: Gruppe drevet af islamistisk ideologi
Senioranalytiker ved sikkerhedsfirmaet FireEye Jens Christian Høy Monrad fortæller til Information, at gruppen Aslan Neferler Tim typisk har været drevet af protyrkiske interesser, men at den også har stået bag angreb drevet af islamistisk ideologi.
Han finder det bekymrende, at Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside fortsat ikke fungerer.
- Det er et problem, fordi vores kontakt med myndighederne i dag i højere grad foregår digitalt end fysisk, siger han til Information.
It-sikkerhedsekspert: Det ligner sabotage
I skrivende stund har ministeriernes hjemmesider været nede i mere end et halv døgn. Det vidner ifølge Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert og partner i virksomheden CSIS, om, at hackergruppen er lykkedes med at ødelægge it-data på hjemmesiderne.
- Det er lang tid for et ministeriums hjemmeside at være nede. At den har været nede så længe, tyder på, at der er tale om en destruktiv handling, hvor man har saboteret indhold, og hvor man nu er i gang med at reetablere det, siger han til DR Nyheder.
Ifølge Peter Kruse er dagens angreb med til at tegne et billede af, at man i staten endnu ikke er klar til at håndtere hackerangreb af denne type.
- Det her er et godt eksempel på noget, der ikke må ske, fordi hjemmesiden er et ansigt udadtil. Og i og med at en hackergruppe er i stand til at lægge siden ned, fortæller det noget om, at vi måske ikke er helt parate til et angreb af den her type - specielt det som man kender som sabotageangreb, siger Peter Kruse.
DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Statens It, der blandt andet driver ministeriernes hjemmeside, og fra Center for Cybersikkerhed.