Lektor på CBS: Vores høje snit er berettiget

Martin Jes Iversen er lektor og medlem af studienævnet på International Business. Han fortæller her, hvorfor studiet har så høje adgangskrav.

En høj adgangskvotient er en meget vigtig faktor, fordi det giver nogle meget motiverede og dygtige studerende på studiet. Det mener Martin Iversen, der er lektor på CBS. (Foto: © Tao Lytzen, CBS)

På bare fem år er adgangskvotienten på uddannelsen International Business på Copenhagen Business School steget med næsten en hel karakter, fra 10,0 i 2008 til 11,9 i år, og uddannelsen placerer sig dermed helt i toppen over de sværeste uddannelser at få adgang til.

Martin Iversen er lektor og har været medlem af studienævnet på HA International Business på CBS siden 2005. Han er derudover studieleder på underlinjerne IB Globe og IB Engage og har i ni år undervist de studerende på deres allerførste kursus på uddannelsen.

Han fortæller her om det eftertragtede studie, og hvorfor den høje adgangskvotient er berettiget.

- Jeg synes, at det høje adgangsgivende snit er berettiget, dels fordi vi gør så meget ud af, at det her skal være en særuddannelse, som er meget intensiv og på et højt fagligt niveau, og dels fordi de studerende kommer sammen med medstuderende, som er lige så ambitiøse, dygtige og talentfulde som den selv, siger Martin Iversen.

- Det er klart, at det selskab, de kommer i, er helt specielt, og det betyder virkelig, at de udvikler sig utrolig meget i løbet af de tre år. Det bliver en selvforstærkende effekt, når vi kommer op på det niveau i adgangskvotient, netop fordi de kommer sammen med andre, som er så dygtige, siger han.

Blev hurtig populær

Martin Iversen forklarer, at International Business er en international udgave af CBS's HA Almen. Det vil sige, det er den basale erhvervsøkonomiske grundudddanelse med fag som statistik, mikro- og makroøkonomi, men hele tiden med et internationalt perspektiv og på engelsk.

Uddannelsen blev oprettet som en international uddannelse i 1995 med lige dele danske og udenlandske studerende. Og den viste sig hurtigt at blive meget eftertragtet, fortæller Martin Iversen.

I dag er fordelingen omkring to tredjedele danske studerende og en tredjedel udenlandske studerende, men populariteten er kun steget. Og det adgangsgivende snit er i år det højeste af alle uddannelser i Danmark, hvor blot 177 af 1080 ansøgere har fået plads.

Den høje adgangskvotient er vigtig

Men at snittet er højt, det er en god ting. Det mener Martin Iversen i hvert fald.

- En høj adgangskvotient er en meget vigtig faktor, fordi det giver nogle meget motiverede og dygtige studerende på studiet. Og en af de vigtigste faktorer, når du som studerende tager en universitetsuddannelse, er faktisk dine medstuderendes niveau, siger han og uddyber:

- Det er klart, det også er vigtigt, du har dygtige undervisere, ordentlige lokaler og spændende indhold i uddannelsen, men man skal bestemt ikke undervurdere den faktor, hvad det er for nogle studerende, du sidder ved siden af og arbejder sammen med.

Martin Iversen kommer derefter med et eksempel på, hvorfor de studerendes niveau er så afgørende.

- Du skal tænke på, hvis du kommer ind som studerende fra en gymnasieklasse, hvor du har været vant til måske at være den mest ambitiøse i gruppearbejde med nogen, der måske ikke havde de store ambitioner med deres studentereksamen, siger han og fortsætter:

- Og så kommer ind på et studie, hvor de studerende, du arbejder sammen med, er ligesom dig selv. De er også topmotiverede, de har også fået 10- og 12-taller, de har været helt oppe at ligge på det højeste niveau, og hver gang I går ind i gruppearbejde, så er de lige så interesseret i det faglige som dig selv. Det betyder virkelig meget.

Et privilegium at være sammen med de studerende

Martin Iversen forklarer, at der er meget fokus på studiet på at skabe et sundt studiemiljø og forhindre en usund konkurrence, hvor de studerende holder ting skjult for hinanden eller isolerer de svage.

Derfor tales der i stedet meget med dem om at inspirere og udfordre hinanden på en sund måde.

- Jeg tror godt, det kan lade sig gøre at kombinere, at du som studerende er ekstremt ambitiøs, men samtidig giver plads til hinanden og sørger for, der er et godt sammenhold, men det kræver nok også, at du er meget eksplicit omkring det og taler om, hvad der foregår, siger han og fortsætter:

- Jeg synes personligt, når jeg underviser dem, at det er utroligt inspirerende og et fantastisk privilegium at få lov at være sammen med så motiverede og talentfulde studerende.

Helt almindelig uddannelse

Martin Iversen slår fast, at uddannelsen trods sin popularitet og høje adgangskvotiet altså er en helt almindelig uddannelse på lige fod med de andre, som CBS udbyder.

- Hvis det her havde været i USA, havde det sikkert været en utrolig dyr uddannelse at komme ind på, og vi havde så også haft nogle ressourcer, der afspejlede det og den høje pris, men det er jo faktisk sådan i Danmark, at det er jo en uddannelse uden betaling, siger han og fortsætter:

- Og de penge, vi får per studerende, der består en eksamen, er akkurat den samme på International Business, som den er på HA Almen med en lavere adgangskvotiet, så vi bliver nødt til at gøre, hvad vi kan for, at vi indefor de samme budgetrammer kan udfordre de studerende så godt som muligt.

Han nævner blandt andet tiltag, som hvor meget de gør ud af at arbejde med højt faglig niveau, gruppearbejde og nye undervisningsmetoder. Derudover henviser han også til de to specielle linjer IB Globe og IB Engage, som kun de her studerende kan søge ind på efter et år.

IB Globe er en global uddannelse med studerende fra USA og Kina, og IB Engage er et samarbejde med store danske og internationale virksomheder.

Ikke en bedre uddannelse

Trods mulighederne på International Business og den prestige, som den høje adgangskvotient afføder, mener Martin Iversen ikke, at det er en bedre uddannelse.

- Jeg synes ikke, man kan sige, det er en bedre uddannelse. For nogle studerende vil det i stedet være det rigtige at søge HA Almen. Den dygtige ansøger skal sætte sig ned og kigge hver enkelt uddannelses indhold og profil igennem, siger han og slår fast:

- Og så derefter prøve at se, hvilken uddannelse der afspejler interesserne og evnerne bedst, og så prøve sådan lige at lægge den der adgangskvotient til side. Jeg synes, det er en stor fejl, hvis man alene som ansøger går efter at komme ind på en uddannelse med høj adgangskvotient.