Læger advarer mod populær smertepille: Du kan blive afhængig

300.000 danskere bruger det morfinlignende stof tramadol, der er blevet markedsført som meget lidt vanedannende.

En højeffektiv smertestiller, der er minimalt vanedannende.

Den beskrivelse fulgte med det morfinlignende præparat tramadol, da det midt i 1990’erne kom på det danske medicinmarked. Løftet overbeviste tilsyneladende mange læger om, at tramadol er at foretrække frem for andre morfinpræparater, hvor risikoen for afhængighed er høj og velkendt.

Og i løbet af de seneste 20 år er forbruget af tramadol støt og hurtigt vokset, så cirka 300.000 danskere i dag bruger pillen til at dulme smerter med.

Nu råber en række smertelæger vagt i gevær.

- Det er min opfattelse, at tramadol er ligeså afhængighedsskabende – eller ikke afhængighedsskabende – som alle de andre morfinpræparater, siger Gitte Handberg, der er formand for det lægevidenskabelige selskab Dansk Smerteforum.

Patienter kender ikke til risiko

Gitte Handbergs vurdering beror blandt andet på erfaring fra Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital, hvor hun er specialeansvarlig overlæge.

Der kommer omkring hvert år cirka 600 nye patienter, der er i behandling med en eller anden form for morfin. Gitte Handberg vurderer, at cirka halvdelen af dem tager tramadol.

- Det er min kliniske erfaring, at tramadol på godt og ondt er som de andre morfinstoffer. Man skal være opmærksom på, at det (tramadol, red.) også har de her unoder med både fysisk og eventuelt også psykisk tilvænning, siger overlægen.

Men det véd patienterne ikke altid selv.

- Jeg møder desværre stadigvæk patienter, som ikke er klar over, at tramadol er et morfinlignende stof, siger Gitte Handberg.

Rigtig svært at trappe ud

Tramadol sælges under en række forskellige navne, som f.eks. Dolol, Nobligan og Mandolgin. I mange af produkternes medicinpakker står der, at risikoen for afhængighed er lav eller meget lav. Men det passer simpelthen ikke, lyder vurderingen fra overlæge og smerteforsker Jette Højsted fra Rigshospitalets tværfaglige smertecenter.

- Når jeg læser, at afhængighed er en sjælden bivirkning ved tramadol, stemmer det ikke overens med min kliniske erfaring. Jeg har set patienter, som bliver voldsomt fysisk afhængige og har rigtig, rigtig svært ved at trappe ud. Og jeg har også patienter, der er psykisk afhængige af det, hvor medicinen helt tager magten fra dem.

Jette Højsted mener, at tramadol kan være et godt og effektivt middel til smerteplagede danskere, der ikke har et alternativ, men at de skal kende risikoen for afhængighed. Og hun vurderer, ligesom en række andre smertelæger, over for DR2 Dokumentar, at tramadol er ligeså vanedannende, som andre morfinprodukter.

Ifølge nogle undersøgelser bliver helt op mod en femtedel af patienter, der bruger morfin, ramt af afhængighed.

Af de 300.000 danskere, som tager tramadol, har over 100.000 taget det i mere end seks måneder, og det ser overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom som et tegn på, at en del tramadol-brugere kan være blevet afhængige.

- Så er der jo et kæmpeproblem. Og i det hele taget kan det føre til en social deroute for rigtig mange smertepatienter, der er blevet afhængige.

Medicinhåndbog advarer også

Det førende opslagsværk om medicin herhjemme, hjemmesiden medicin.dk, advarer nu også om risikoen for afhængighed. Det sker på baggrund af DR’s henvendelser.

- Vi har fundet, at der er brug for at stramme op. Med den viden, vi har i dag, bør man signalere, at alle disse præparater, morfin, tramadol og lignende, er lige afhængighedsskabende, siger ansvarshavende redaktør på medicin.dk, overlæge Henrik Friis.

Tidligere har der blandt andet stået på medicin.dk om tramadol, at afhængighed kun rammer 1-10 ud af 10.000 patienter. Det er nu slettet. I stedet står der den samme advarsel som ved andre morfinprodukter, nemlig at ”Risikoen for fysisk og psykisk afhængighed skal haves in mente”.

Medicin.dk finansieres af lægemiddelindustrien og har både information til læger, på portalen pro.medicin, og til patienter, på portalen min.medicin. På portalen min.medicin har der tidligere stået at, om tramadol, at ”det har (…) ikke morfins afhængighedsskabende egenskaber”. Den sætning er også for nylig blevet fjernet.

Lægemiddelstyrelsen holder fast

Medicin.dk har ifølge Henrik Friis informeret Lægemiddelstyrelsen om den ændrede vurdering af tramadol. Han håber Lægemiddelstyrelsen, der godkender og kontroller medicin i Danmark, vil følge trop.

Men det er umiddelbart ingen udsigt til.

- Vi har foreløbigt ikke set nogen oplysninger, der gør det nødvendigt for os at ændre på de oplysninger, der er i produktresumeet, siger overlæge Doris Stenver fra Lægemiddelstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen vurderer nu som tidligere, at risikoen for afhængighed af tramadol er lav. Overlæge Doris Stenver peger på, at medicinen har været på markedet i mange år.

- Der er tale om et lægemiddel, som er meget anvendt, og det kan vi kun tage som udtryk for, at mange patienter har glæde af tramadol, og at bivirkningerne er relativt få, og i hvert fald noget, man kan håndtere ud i klinikken, siger Doris Stenver.

- Hvis ikke det var tilfældet, så går jeg ud fra, vi ville høre det fra lægerne, og så tror jeg, vi havde hørt det for længst.

Efter at DR2 Dokumentar er gået ind i sagen har Lægemiddelstyrelsen dog ændret vurderingen af det originale tramadol-produkt, Nobligan, fra at det har et ”minimalt afhængighedspotentiale” til at det har et ”lavt afhængighedspotentiale”.

Stoffet tramadol er opfundet af det tyske medicinalfirma Grünenthal, der sælger pillen Nobligan, men tramadol produceres i dag af yderligere en række firmaer som kopimedicin. Til DR2 Dokumentar skriver Grünenthal, at de mener, der er omfattende dokumentation for, at tramadol er meget lidt vanedannende. De har ikke ønsket at medvirke i dokumentaren.

DR2 Dokumentaren ’Morfinpillens skyggeside’ vises mandag aften kl. 20:45 på DR2, hvor dokumentaren ser nærmere på de undersøgelser, der førte til, at Lægemiddelstyrelsen i sin tid godkendte, at tramadol blev markedsført som en medicin med minimal risiko for afhængighed. DR2 Dokumentar har fået aktindsigt i undersøgelserne, og tre eksperter vurderer, hvad de siger om risikoen for at blive afhængig af tramadol.