Miljøstyrelsen har i 10 ud af 16 undersøgelser fundet giftige, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende fluor-stoffer (PFOS og PFOA) i grundvandet. Nogle steder i en alt for høj koncentration.
Eksempelvis overskrider tallene i fire af tilfældene den tyske grænseværdi, som der henvises til, da Danmark ikke har nogen grænseværdi for fluor-stofferne.
Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Miljøstyrelsen, som Ingeniøren har fået aktindsigt i.
Ifølge Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet, er tallene flere steder "monstrøse".
- Jeg synes, det er helt hul i hovedet, at vi har så monstrøse forureninger af vores grundvand her i landet, siger han.
- Den er altså helt gal den her
De 16 målinger er lavet i områder, hvor Miljøstyrelsen har vidst, at der har været brugt fluor-stoffer - og derfor er resultaterne ikke overraskende. Eksempelvis er en af de højeste målinger fra Københavns Lufthavn.
Af samme grund indvindes der heller ikke drikkevand i områderne - netop fordi man har kendt til den mulige forurening.
Alligevel mener Philippe Grandjean, at der er grund til bekymring. For noget af grundvandet, der ikke benyttes som drikkevand, kan fungere som en reserve til et senere tidspunkt.
- Derfor er det så vigtigt, at vi beskytter vores grundvand, forklarer han.
- Der sker ikke så meget ved, at man bare drikker et enkelt glas vand, men hvis det er noget, folk har drukket i længere perioder - måske endda i årevis - vil jeg sige, at den altså er helt gal den der.
Op til kommuner at lave ekstre undersøgelser
Hos Miljøstyrelsen forklarer kontorchef på kontoret for jord og affald, Christian Vind, at styrelsen ser med alvor på de nye fund.
- Det vigtigste i den sammenhæng er selvfølgelig at sørge for, at hvis der er en forurening, at der ikke bliver indvundet drikkevand med forurening i, forklarer han.
Derfor har Miljøstyrelsen delt resultaterne med de kommuner og regioner, hvor fundene stammer fra. Det er nemlig dem, der står for kontrollen af vandforsyningen og altså vurderer, om der skal laves yderligere undersøgelser lokalt.
Ingen grund til utryghed
Selvom Miljøstyrelsen ser med alvor på fundene, er der dog ingen grund til at være bekymret over det danske postevand.
- Der er ikke nogen af disse fund, der er akutte eller gør, at folk skal være utrygge ved, om der måtte være de her giftstoffer i det drikkevand, der kommer ud af vandhanen, forklarer Christian Vind.
For Miljøstyrelsen bliver fundene brugt i forbindelse med en handlingsplan omkring PFOS-stoffet. Blandt andet vil rapporten blive et af skridtene i forhold til at opsætte en række grænseværdier, som kommunerne kan rette sig efter.