Studerende klarer sig bedst på et studie, som de rent faktisk interesserer sig for, understreger DSF-formand.
Der er ikke mange positive ord i den rapport om uddannelse og innovation, som Produktivitetskommission tirsdag har offentliggjort.
Det mener Jacob L. Ruggaard, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.
Kommissionen fremhæver, at alt for mange unge uddanner sig til arbejdsløshed, og at de burde skele mere til de jobmuligheder, som en uddannelse fører med sig, når de vælger studie.
Det mener Jacob L. Ruggaard dog allerede, at de studerende gør.
- Men man vælger ikke nødvendigvis studie kun på baggrund af, om der er god jobsikkerhed, siger han.
Og det er faktisk positivt, mener formanden.
Uddannelse skal vælges med hjertet, ikke med prognoser
- Vi er bedre tjent med at få et samfund af dygtige ingeniører såvel som dygtige historikere, end vi er ved at få et samfund, hvor man har presset folk på deres levegrundlag til at vælge uddannelser, de ikke brænder for.
- Det gør bare, at man får mere demotiverede studerende. Man skal tænke på, at det her drejer sig om et helt arbejdsliv. Så det er selvfølgelig vigtigt, at man er uddannet inden for noget, man kan leve med, lyder det fra Jacob L. Ruggaard.
Produktivitetskommissionen kritiserer blandt andet, at der inden for humaniora bliver uddannet flere og flere til trods for, at arbejdsløsheden for de humanistiske fag er 50 procent højere end hos en gennemsnitlig akademiker.
Men kommissionen lægger snittet forkert, lyder kritikken fra Jacob L. Ruggaard.
- Man skulle måske undre sig over den manglende interesse for nogle områder og forsøge at gøde den i stedet for at presse folk, siger han.
For at få unge til at søge ind på uddannelser med gode job- og lønmuligheder foreslår kommissionen at omlægge SU'en, så ydelsen er lav på uddannelser med høj dimittendledighed og højere på uddannelser med stor jobsikkerhed.
- Det er selvfølgelig noget, jeg er stærk modstander af. Husleje koster det samme, uanset hvilket studie man læser, siger Jacob L. Ruggaard.
/ritzau/