Vesterbro er overrendt med jyder, der har indtaget gaderne med langt skæg og barnevogn. Sankt Hans Torv, der ligger i hjertet af Nørrebro, hedder ligefrem Thomas Helmigs plads i folkemunde, fordi der bor så mange fra Aarhus.
Det er to af myterne om København. Men ifølge nye tal fra fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har analyseret, er den ikke sand.
Tallene fra ministeriet bygger på data om, hvor vi er født, og hvor vi bor nu. Den viser, at 78 procent af befolkningen i København er født på Sjælland.
Ifølge Høgni Kalsø Hansen, lektor hos Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, er det dog ikke så overraskende, at der opstår myter i forhold til vores flyttevaner.
- Vi har en tendens til at kigge mere på dem, der rykker, i stedet for dem, der bliver, siger Høgni Kalsø Hansen.
54 procent af befolkningen i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør stammer også oprindeligt fra området. 33 procent af borgerne i hovedstaden er født i Københavns omegnskommuner.
Østjyder er vilde med Nørrebro
Tallene viser, at kun 75.000 af personerne bosat i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør er født i Jylland, hvilket svarer til 17 procent.
Det gør Københavns Kommune til den syvende største ”jyske” kommune.
At jyderne kun udgør knap en femtedel af hovedstadens borgere overrasker ikke livsstilsekspert Henrik Byager. Han vurderer nemlig, at danskerne generelt er tryghedsnarkomaner, der holder sig tæt på det velkendte.
- Men der er nogle, som kræver det, som storbyerne kan tilbyde, siger han og tilføjer:
- Det moderne liv er for de ressourcestærke. Det er for dem, der vil forandre og udvikle sig, som trækker meget mod byerne. Der er simpelthen flere uddannelsesmuligheder, flere job, kulturelle tilbud og butikker.
Når man ser lidt nærmere på de forskellige kvarterer i København, kan man se, at østjyderne er vilde med Indre København, hvor de udgør 8,1 procent, mens andelen er 4,9 procent på Amager.
Myten med de mange århusianere på Nørrebro ser umiddelbart ud til at være slået ihjel – og så alligevel ikke helt. For selvom østjyderne udgør en større andel af indbyggerne i Indre København, bor godt 4.000 personer fra Østjylland på Nørrebro, hvilket svarer til knap syv procent af indbyggerne i postnummer 2200 København N.
Fynboer flytter flittigt
Ikke overraskende er det omegnskommunerne til København, der har den største andel indbyggere i byen udover København selv. Ti procent af Københavns omegn er således flyttet tættere på centrum.
Jo længere væk fra København man kommer på Sjælland, jo lavere bliver andelen. For eksempel udgør personer født i Østjylland kun tre procent af Københavns befolkning, hvilket er mindre end fynboerne, hvor andelen er på fire procent.
Fynboerne flytter i begge retninger. Der stort set er lige så mange personer, som vælger at køre over Lillebælt til Sydjylland som over Storebælt mod København. Fynboer udgør fire procent i begge landsdele.
Færre indbyggere i København
Ifølge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter bor, der i dag 90.000 færre personer i Jylland, end der er født. Udvandringen er sket fra alle landsdele bortset fra Aarhusområdet, som har en nettotilflytning på 40.000 personer.
Selvom København er vokset befolkningsmæssigt de seneste årtier, og tilflytningen ikke ser ud til at falde foreløbigt, så er antallet af indbyggere rent faktisk lavere i dag, end for over 60 år siden.
I dag bor der 570.000 indbyggere i København, hvilket er 184.000 mindre end 1950.