Hospitaler strides om hjerteklap-operationer

Det passer ikke, når HjerteCenter Varde hævder, at de er de første i landet, der kan reparere aortaklappen.

(© Rigshospitalet)

Det er ikke korrekt, når HjerteCenter Varde hævder, at det fra januar for første gang er muligt i Danmark at foretage reparationer af aortaklappen i stedet for at skifte den ud med en kunstig.

På Hjerte-lungekirurgisk klinik på Rigshospitalet har man foretaget reparationer af aortaklappen i mange år, siger klinikchef Peter Skov Olsen.

- Vi reparerer masser af klapper - hundredvis om året, siger Peter Skov Olsen.

Hvilken slags klap-operationer

I en pressemeddelelse, som HjerteCenter Varde udsendte i morges, står der: "Hjerteklappatienter plejer at få at vide, at der ikke findes et alternativ til en udskiftning af aortaklappen".

Det er ifølge Peter Skov Olsen ikke sandt.

- Det er mere reglen, at utætte hjerteklapper bliver repareret end udskiftet, især blandt børn og unge med medfødte hjertelidelser. Det er typisk hjerteklappen mellem venstre forkammer og venstre hjertekammer, mitralklappen, og aortaklappen ved hovedpulsåren, som man kan reparere.

- Men det er stort set kun, hvis de er utætte. Det er vanskeligere at reparere de, der er forsnævrede, men det er vi også begyndt at gøre. Det er det nye. I Varde er de bagefter.

Tysk ekspert hyret til Varde

HjerteCenter Varde har hyret den tyske professor, Hans-Joachim Schäfers til opgaven, og administrerende direktør på hjertecentret, Ricardo Sanchez, er sikker på, at Schäfers kan noget, som ingen dansk kirurg kan.

- Jeg ved ikke, hvad det er for nogen reparationer af hjerteklapper, de laver på Rigshospitalet, men det er 100 procent sikkert ikke det samme som det, professor Schäfers laver.

- Han har udviklet en helt ny teknik gennem de sidste fem år, som ikke tidligere er introduceret i Danmark, siger Ricardo Sanchez.

Han forventer, at 50 til 75 danske patienter om året vil kunne få gavn af at blive opereret af Schäfers på HjerteCenter Varde.

Det mener Peter Skov Olsen ikke.

Antallet af operationer er ret konstant, og det offentlige kan sagtens klare opgaven. Jeg tror, at Skejby og Rigshospitalet tilsammen laver omkring 150 om året, siger han.