Hjalp fire unge mænd Omar el-Hussein med angrebet på den jødiske synagoge i København?
Og hvis de gjorde - var det så en overtrædelse af straffelovens terrorparagraf, der kan give fængsel op til livstid?
De to helt centrale spørgsmål skal Københavns Byret fra i dag og over 30 retsdage forsøge at finde svaret på, når den såkaldte terrorsag mod fire unge mænd begynder. De fire: L.E. på 20 år, I.A på 23 år, B.H. på 26 år og M.R. på 31 år har siddet varetægtsfængslet i over et år forud for sagens begyndelse.
De er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein, efter han havde angrebet Krudttønden på Østerbro i København. Politiet og anklagemyndigheden påstår, at de tiltalte klokken 16.30 den 14. februar mødtes med Omar el-Hussein. Altså før angrebet samme aften på den jødiske synagoge i Krystalgade i det indre København.
Se interview med forsvarer Berit Ernst i videoen herunder
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:56e12f7e6187a41a68faca7b
Forsynede mænd Omar el-Hussein før angreb?
Her skal de ifølge politiets anklage have givet el-Hussein en hættetrøje, ligesom de skal have købt en skuldertaske til ham, som han bar under angrebet i Krystalgade.
Anklagen mod de fire lyder også på, at de skal have stillet en computer til rådighed for Omar el-Hussein samt have overdraget ham 7,65 og 9 mm ammunition, som han benyttede ved angrebet.
Og samtidig tror politiet, at de fire tilskyndede - altså opfordrede Omar el-Hussein - til at begå det næste angreb. Det angreb, der kostede jødiske Dan Uzan livet, da han bevogtede den jødiske synagoge i Krystalgade.
Mistænkes for at bortskaffe våben
Foruden den fælles tiltale er BH og LE tiltalt for at have sørget for at bortskaffe den M/95-riffel, som Omar el-Hussein brugte ved Krudttønden. Og ifølge politiet lå MR inde med patronerne, som Omar el-Hussein benyttede sig af under angrebene.
En 18-årig mand har i 11 måneder siddet varetægtsfængslet i samme sag - mistænkt for at have forsynet Omar el-Hussein med en skudsikker vest og en kniv. Han blev imidlertid løsladt i begyndelsen af året. I sidste uge valgte anklagemyndigheden at frafalde sigtelsen mod manden. Derfor er han ikke en del af sagen, der begynder i dag.
Mobilskandalen
Under fængslingen er det kommet frem, at de tiltalte i sagen har haft adgang til at kommunikere med mobiltelefoner. Et forhold som DR Nyheder kunne afsløre tilbage i januar måned, da en af de tiltalte i sagen opdaterede sin Facebook-profil fra fængslet.
Samlet er der fundet mindst 12 mobiltelefoner blandt de tiltalte for medvirken til terrorangrebet siden marts sidste år, viser en redegørelse. Flere af de tiltalte vil også blive anklaget for det forhold, når sagen begynder.
Der er afsat 30 retsdage til sagen, der skal kortlægge, hvad der skete i tidsrummet fra den 14. februar 2015 kl 16.15 til kl. 00.40 den 15. februar. Altså: hvad skete der i de 8 timer og 25 minutter mellem de to angreb, som Omar el-Hussein udførte? Og i hvilken udstrækning hjalp de fire tiltalte ham med sine planer?
Alle fire tiltalte nægter sig skyldige i sagen, der er programsat til at strække sig frem til slutningen af september måned. Det er endnu ikke afklaret, præcist hvornår der falder dom i sagen.