Gabriel på 16 år gambler: 'Alvoren gik op for mig, da jeg tabte 300 dollars'

Gabriel begyndte at “skin bette” som 15-årig og vil gerne lære, hvordan han kan håndtere sin lyst til at gamble.

Gabriel fandt ud af, at han havde et problem med skin betting. Han fortalte det til sine forældre, som fik sat en stopper for hans misbrug. (© dr)

Gabriel prøvede første gang at gamble en dag i skolen.

Det var for et lille års tid siden, hvor nogle af hans venner introducerede ham til såkaldt 'skin betting'.

- Det startede oppe i skolen med mig og nogle venner, hvor de sad og bettede nogle småbeløb, og så ville jeg også prøve det. Jeg tror, jeg startede med at bette to dollars (12,5 kroner, red.), og så vandt jeg. Så blev jeg ved og ved, og så tabte jeg, fortæller Gabriel til Efterforskerne på P1.

Skin betting er en form for pengespil, der især tiltrækker børn og unge som Gabriel, der spiller computerspillet Counter-Strike.

De køber forskellige udsmykninger til deres digitale våben, kaldet “skins”, som dernæst bruges som indsats på online spilsider med eksempelvis roulette eller blackjack.

Børn ned i 10-års alderen better med skins

Efterforskerne på P1 har identificeret 14 forskellige hjemmesider, som danske børn oplyser, at de bruger til skin betting. En rundspørge viser, at børn ned i 10-års alderen kaster sig ud i gambling med skins på den slags hjemmesider.

For Gabriels vedkommende begyndte han at gamble med skins, da han var 15 år. Og hurtigt gik hans indsatser fra at være småpenge til over tusinde kroner per væddemål.

- I sommerferien fik jeg et job, og så begyndte jeg pludselig at få mange penge. Og så fik jeg Mobilepay, så kunne jeg nemt købe skins. Og lige pludselig blev det for eksempel 700 eller 1.200 kroner bets, jeg lavede, fortæller Gabriel.

Gabriel siger, at han har tabt 5.000-6.000 kroner på skin betting på mindre end et år. Ud over hans løn var det også konfirmationspengene, der røg på den konto.

- Når jeg sidder og snakker om det nu, ved jeg godt, at det er rigtig mange penge. Men man tænker ikke over det undervejs. Det går bare så hurtigt, fortæller Gabriel.

Sur i flere dage

Men det var ikke kun Gabriels pengepung, der blev ramt. Også hans humør blev påvirket.

Jeg havde humørsvingninger alt efter, om jeg tabte eller vandt. Hvis jeg havde tabt større beløb, kunne jeg gå og være sur på hele min familie i to dage, og jeg ville ikke snakke til dem. Hvis jeg derimod havde vundet, kunne jeg være ekstremt glad og mega højt oppe.

I dag er han ked af, hvordan hans humørsvingninger er gået ud over hans omgivelser.

- Jeg er ked at, at jeg har ladet det gå ud over mine venner og familie. For eksempel at jeg kom sur i skole eller ned til aftensmaden eller råbte af min lillebror, hvis jeg havde tabt, siger Gabriel.

Fik hjælp fra forældre

Efter over et halvt års gambling med stigende indsatser og tab valgte Gabriel at fortælle sine forældre om sin spillemani for at få sat en stopper for det.

- Alvoren gik op for mig, da jeg tabte 300 dollars (1.885 kroner, red.). Det er jo rigtig mange penge, man sidder med. Jeg følte mig presset til at gå ned at sige det, for ellers havde jeg fortsat, siger Gabriel.

- Jeg har fået mine forældre til at spærre mit kort, så jeg ikke kan gøre det mere. Det var en rigtig god beslutning, siger Gabriel.

Han har dog ikke mistet lysten til at gamble.

- Jeg vil virkelig gerne lære, hvordan man holder op med at have lyst til at bette, siger Gabriel.

Ikke ulovligt

En rundspørge blandt 400 mindreårige, der har prøver skin betting, viser, at én ud af fem opfatter sig selv som afhængig af gambling med skins.

Men selvom formålet med spillelovgivningen blandt andet er at beskytte børn mod at udvikle afhængighed af spil, er skin betting faktisk ikke ulovligt i Danmark.

- Skin betting er ikke omfattet af vores lovgivning, siger Richard Nørgaard, som er kontorchef i Spillemyndigheden.

Forklaringen er, at dansk spillelovgivning kun dækker online spil, der konkret henvender sig til et dansk publikum.

Det vil sige hjemmesider som enten er dansksprogede, har dansk kundeservice eller modtager danske betalingsmidler. Og ingen af de ting gør sig gældende for hjemmesider med skin betting, som danske børn bruger.

- De her skin betting-sider er typisk på engelsk og opererer fra udlandet, så der vil vi ikke, med de lovgivningsmæssige midler vi har i dag, kunne slå ned på det, siger Richard Nørgaard fra Spillemyndigheden.